Actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru cele 35 de milioane de doze de vaccin primite de la mai multe companii, de la debutul pandemiei, și că se caută „soluții amiabile” pentru renunțarea la alte circa 45 de milioane de doze comandate și neprimite până acum.

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care DNA investighează comenzi inutile și nefondate de milioane de vaccinuri, care ar fi adus cauzat statului român un prejudiciu de 1 miliard de euro, de anchetă fiind vizați foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, precum și fostul premier Florin Cîțu.

„Peste 20 milioane de doze s-au folosit cu precizarea că, fiind vorba de flacoane multi-doză, o parte dintre doze erau administrate și o parte nu se puteau folosi pentru că durata de păstrare, după deschiderea flaconului era limitată”, a declarat sâmbătă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Acesta a spus că aproximativ 10 milioane de doze dintre cele primite de România trebuie distruse, căci nu au fost folosite. „Dintre cele 35 de milioane, circa 10 milioane sunt vaccinuri care au fost distruse sau urmează să fie distruse, pentru că au expirat. Mai există încă în unităţile sanitare două milioane de doze care sunt în termen de valabilitate, iar această cantitate se va completa cu încă 1,2 milioane de doze cu vaccinul în formula actuală, ştiţi bine că vaccinul se actualizează periodic”, a mai spus ministrul, citat de Hotnews.ro.

România a contractat însă peste 85 de milioane de doze, potrivit procurorilor DNA. Rafila spune, în acest context, că autoritățile sunt în negocieri cu producătorii vaccinurilor pentru găsirea unor „soluții amiabile".

„România a plătit în total pentru aceste vaccinuri, pe care le-a primit, 2,5 miliarde de lei. (...) Există încă contractate foarte multe vaccinuri, pe care noi nu le-am mai solicitat. Am avut discuţii separate cu fiecare dintre producători, încercând să găsim soluţii amiabile. Cu unul dintre ei am reuşit să încheiem acest lucru, în sensul că nu ne va mai furniza dozele contractate. Rămânem în continuare cu ceilalţi in discuţii să găsim o soluţie, pentru că (...) suma, vă daţi seama, pentru aproximativ încă 45 de milioane de doze de vaccin este mare", a punctat Alexandru Rafila.

(sursa video: Digi24.ro)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat joi că solicită anchetarea și ridicarea imunității pentru trei persoane care au făcut parte din Guvernul României, inculpate în dosarul achiziției de vaccinuri, deschis în septembrie 2021. Este vorba despre Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă și Florin Cîțu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!