România a legalizat folosirea unor compuşi din cannabis în scop terapeutic pentru epilepsie, cancer şi scleroză. Nu este vorba de folosirea ca drog, subliniază doctorii, ci de un ajutor real pentru scăderea durerii şi a frecvenţei unor crize dramatice. Ţara noastră este, astfel, a zecea ţară din Uniunea Europeană, care a legalizat marijuana medicinală.

Potrivit Ştirile Pro TV, părinţii copiilor bolnavi de epilepsie au primit vestea cu bucurie. "Copilul tău suferă şi nu poţi să-l ajuţi", a declarat Ioana Ţinta, mama unui copil bolnav de epilepsie. Pentru că miile de pastile administrate până acum n-au oprit crizele copilului ei, acesta ar putea să-şi piardă mersul şi limbajul. "Ţinând cont că noi administrăm acum copilului medicamente despre care ştim că nu dau rezultate, eu ca părinte aleg să încerc marijuana medicinală", a mai spus Ioana.

Eficienţa marijuanei medicinale e dovedită în cancer, pentru ameliorarea durerii, în scleroză multiplă şi epilepsie, pentru scăderea numărului de crize, şi sunt teste în curs pentru Parkinson, Alzhemeir şi sindromul Tourette. Atenţie, terapia nu are nicio legătură cu folosirea drogului în scop recreativ, fenomen care a adus deja zeci de români în spitalele de psihiatrie.

După schimbarea legislativă deja operată de Agenţia Antidrog, mai lipseşte ca Agenţia Medicamentului să dea undă verde unor mărci comerciale. "Cel mai important va fi ca producătorul să îşi exprime interesul de a intra pe piaţă", a precizat Marius Savu, preşedintele ANM.

Părinţii români hotărâţi să încerce acest tratament se tem mai mult de percepţia publică decât de posibilele efecte adverse ale marijuanei medicinale.