Premierul Florin Cîţu a anunțat sâmbătă, chiar după ce i s-a administrat cea de-a doua doză a vaccinului anti-Covid, că România ar putea produce un asemenea vaccin la Institutul Naţional Cantacuzino. În acest sens, premierul a precizat că partea română a informat deja autorităţile europene, anunţând că țara noastră are capacitatea de a produce vaccinuri.

Anunțul a fost făcut în fața Spitalului "Dr. Carol Davila" din Capitală, în contextul în care prim-ministrul a fost întrebat de jurnalişti dacă România a demarat discuţiile pentru a achiziţiona vaccinuri anti-Covid produse în Federaţia Rusă sau China. Premierul a răspuns negativ şi a adăugat că România va face "un lucru mult mai bun", fiind demarată o comunicare cu Comisia Europeană pentru a produce în ţară, la Institutul Cantacuzino, unul dintre vaccinuri.

"Nu. România a avut, am avut o comunicare cu Comisia Europeană, vom face un lucru mult mai bun, vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare în urma unor întrebări adresate de Comisia Europeană şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Vom vedea ce vaccin va fi produs, dar asta este varianta pe care mergem noi", a afirmat Florin Cîţu.

Răspunsul oficialilor europeni este aşteptat cât de curând şi în funcţie de acesta va fi luată decizia privind fabricarea vaccinului anti-Covid în România, notează Agerpres.

Cu același prilej, Cîțu a anunțat și că se simte bine în urma celei de-a doua doze de vaccin, îndemnând populația, în special pe cei vaccinați cu prima doză, să nu abandoneze ideea rapelului. „Este foarte important să facem rapelul, deci toată lumea trebuie să înţeleagă că trebuie să facem şi al doilea vaccin, pentru că fără al doilea vaccin tot ceea ce am făcut până acum, toate eforturile noastre au fost degeaba. Este important să ne vaccinăm, în primul rând, şi am văzut că este interes pentru vaccin, dar este mult mai important să venim şi la rapel. Deci, toată lumea trebuie să-şi facă rapelul şi vă spun că nu se întâmplă nimic, sunt aici, niciun efect, mergem înainte", a afirmat Florin Cîţu.

În ce privește criza de vaccinuri anti-Covid manifestată inclusiv în România, Cîțu a anunțat că țara noastră ar urma să primească în luna februarie cel puţin 600.000 de doze de la producătorul Astra Zeneca, programările pentru acest tip de vaccin urmând să înceapă din 10 februarie, pentru persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani. "Câteva informaţii despre Astra Zeneca, care vine în România şi în luna februarie ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze. Începem programarea din 10 februarie pentru Astra Zeneca, persoane între 18 şi 55 de ani, şi vom avea 180 de cabinete noi pentru Astra Zeneca. Cred că de mâine începe să fie distribuite 81.600 (de doze - n.r.) , dar programarea va începe din 10 februarie, începem să avem din ce în ce mai multe", a spus Cîțu.

Premierul a opinat că luna februarie reprezintă o provocare pentru campania de vaccinare, deşi România a rămas în topul din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de vaccinări, adăugând că din luna martie procesul se va accelera şi "vom trece de 50.000 de vaccinări pe zi". "Începând cu luna martie primim din ce în ce mai multe doze şi programul de vaccinare se va accelera, vom trece de 50.000 de vaccinări pe zi, cred eu, din luna martie şi vom merge către acea ţintă de 100.000, pe care ne-am pus-o de la început", a mai spus Cîţu.

Vezi mai jos toată declarația premierului!

Imunizarea împotriva Covid-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18 - 55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice, iar intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni, a precizat, joi, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva Covid-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4 - 12 săptămâni de la prima doză.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane "instrucţiunile" necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala Covid-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaşte că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism şi reacţionează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecţiei SARS-CoV-2.

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin împotriva Covid-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România, după Pfizer BioNTech și Moderna.