România a înregistrat cea mai mare rată a deceselor din cauza Covid-19 din UE, de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, citat de G4Media.ro.

Datele ECDC prezintă situaţia din ultimele două săptămâni, dar România este pe primul loc de aproximativ o lună şi jumătate, a explicat la Digi24, medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanţă apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate ţările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienţii din România care fac infecţia cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulţi, din categoia persoanelor cu comorbidităţi, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicaţii, şi din păcate se ajunge şi la deces", a spus Rafila.

Acesta a mai precizat că sistemul medical românesc este capabil să trateze pacienţii cu comorbidităţi, însă nu cu succes. "Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienţii cu comorbidităţi sau poate fi vorba despre unele unităţi sanitare care nu reuşesc să trateze toţi pacienţii sau există unele disfuncţionalităţi", a mai precizat Rafila.

Medicul mai arată că, pe baza statisticilor ECDC, se vede că România s-a aflat într-o creştere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria, în ultima lună.

"Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reuşit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate şi într-o ţară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii şi să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune", a mai adăugat medicul, citat de G4Media.ro.

Pe de altă parte, a mai spus el, au fost şi ţări în care evoluţia cazurilor a fost "fulminantă", cum este Spania, care a ajuns la peste 200 de cazuri noi de Covid-19 la 100.000 de locuitori.

"Dar mortalitatea, raportată la numărul populaţiei, este un indicator care trebuie luat în considerare şi cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătăţiri", a spus Rafila, arătând că unele spitale sunt suprasolicitate, iar unităţile de terapie intensivă din unele localităţi sunt sub presiune. El a mai declarat, în final, că din punctul lui de vedere, bolnavii din spitalele supraaglomerate ar trebui transferați și în alte zone ale țării, unde situația nu este atât de gravă.