Directorul Institutului de Fizică a Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat că în România se pot produce în perioada următoare cutremure de peste 6 grade pe scara Richter, dar acestea nu vor trece de 7 grade - magnitudine considerată critică la noi.

"În România, Vrancea este extrem de periculoasă la un cutremur peste 7 grade, la 4 şi ceva avem zilnic cutremure", a subliniat directorul, adăugând că nici până în 2030 "nu vom avea un cutremur catastrofal". "Tectonica acum este ocupată cu Asia. Eu cred că nici până în 2022 sau nici până în 2030 nu vom avea un cutremur catastrofal", a mai spus Mărmureanu.

"Cutremure de peste 6 grade am avut în ultimii 30 de ani. De exemplu, în 1986 am avut un cutremur de 6,95, în 1990 am avut unul de 6,7, iar în 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu sunt periculoase pentru România", a mai spus Mărmureanu.

Conform site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, de luni şi până joi s-au produs în România nouă cutremure, de până în 3 grade. Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs în 30 septembrie, în zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade şi s-a produs la o adâncime de 120 de kilometri, fiind resimţit în Bucureşti. "Putem avea oricând cutremure şi de 5 şi de 6 grade pe Richter. Sunt nesemnificative", a spus Mărmureanu.