Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat România, joi, pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deşeuri, conform căreia autorităţile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009 cel târziu. Această obligaţie era prevăzută de Directiva 1993/31/CE.

"Prin faptul că nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deşeuri în cauză, obligaţiei de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) şi cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri, acele depozite de deşeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menţionată, nu au primit autorizaţia care să le permită să funcţioneze în continuare, România nu şi a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta", se arată în hotărârea pronunţată de către CJUE.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a menţionat faptul că "România a luat măsuri în vederea închiderii şi a inspecţiei finale a depozitelor de deşeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis".

Momentan, România nu va fi supusă unor sancţiuni financiare, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată şi să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale. Totodată, ţara noastră va trebui să plătească cheltuielile de judecată, fără a se preciza, deocamdată, în ce cuantum sunt acestea.

Din cele 68 de depozite neconforme pentru care România a fost condamnată, 12 sunt în judeţul Bihor. Este vorba de fostele gropi de gunoi din Oradea, Aleşd şi Beiuş, dar şi de depozitele industriale care au aparţinut Cemtrade (fabrica Alumina), Petrolsub (Suplacu de Barcău), Petrol Derna şi Sinteza.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, acestea din urmă sunt burduşite cu tone de deşeuri toxice şi periculoase, dar fără ca autorităţile să fi demarat vreo procedură pentru ecologizarea şi închiderea lor.