În multe ţări europene, procentul acoperirii vaccinale cu minimum o doză din serul anti-Covid la adulţi a depăşit 60%, arată datele actualizate, marţi, de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). În schimb, România se află la coada clasamentului, cu un procent de doar 30% al adulţilor vaccinaţi cu cel puțin o doză.

Până în prezent, peste 236 de milioane de europeni au fost vaccinaţi cel puţin cu prima doză, reprezentând 63,8% din populaţia adultă din Europa. Peste 163 de milioane sunt vaccinaţi cu schema completă, adică 44% din populaţia adultă a Europei, relatează G4Media.ro, pe baza datelor publicate de ECDC. 

Astfel, Islanda deschide topul vaccinării adulţilor (89% din totalul adulţilor din acest stat au primit măcar o doză de ser anti-Covid), fiind urmată de Belgia, cu 81,3%. 

Măcar 70% din populaţie este vaccinată anti-Covid şi în Ţările de Jos, Malta, Finlanda, Danemarca, Luxembourg, Irlanda şi Portugalia. Peste 60% din adulţii din Italia, Spania, Austria, Ungaria, Suedia, Franţa, Germania, Norvegia şi Cipru au primit, la rândul lor, măcar o primă doză de ser. 

Dintre ţările Uniunii Europene, doar Bulgaria are un procent mai mic de vaccinare decât România. Concret, în Bulgaria acoperirea vaccinală a adulţilor este de 17,4%, în timp ce în România este de 30,4%.

Campania de vaccinare a mers mai bine şi în ţări ca Liechtenstein (59,5%), Cehia (58,5%), Grecia (57,6%), Polonia (55,9%), Lituania (52,9%), Estonia (52,5%), Slovenia (47,5%), Slovacia (45,9%), Croaţia (44,6%) şi Letonia (40,7%). 

Raportat la schema completă de vaccinare, cele mai multe ţări europene au ajuns la 45-80%, în timp ce România abia a vaccinat 29% din populaţia adultă.

Pentru a impulsiona şi mai mult vaccinarea, unele ţări, precum Grecia şi Franţa, au decis ca vaccinarea personalului medical să fie obligatorie. În România, autorităţile au anunţat că personalul medical nevaccinat va trebui să se testeze periodic anti-COVID pe cheltuiala proprie.