Alianţa pentru România Curată a făcut publică, marţi, o "listă neagră" a candidaţilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie consideraţi problematici din punct de vedere al integrităţii.

Între criteriile avute în vedere la realizarea listei se numără: afacerile derulate de politicieni cu statul, dosarele penale ale acestora, situarea lor în conflict de interese sau în situaţii de incompatibilitate, traseismul politic, colaborarea cu fosta Securitate etc.

"După o perioadă de contestaţii mai lungă ca de obicei suntem în măsură să prezentăm o listă verificată cu candidaţi problematici din punct de vedere al integrităţii", a anunţat portalul alianţei, o mişcare civică susţinută de mai multe ONG-uri şi personalităţi.

România Curată a identificat pe listele depuse de partidele din Bihor 9 candidaţi care nu întrunesc criteriile de integritate. Trei dintre ei sunt membri PSD, trei de la UDMR, doi de la ALDE şi un liberal.

Este vorba de: Maria Adelina Coste (PSD), Ioan Sorin Roman (PSD), Gavrilă Ghilea (PNL), Ciprian Mircea Blejan (ALDE), Rozalia Biro (UDMR), Szabo Odon (UDMR) - candidaţi la Deputăţie, respectiv Florian Dorel Bodog (PSD), Ioan Mintaş (ALDE) şi Cseke Attila (UDMR).

PSD-iştilor li se reproşează în general incompatibilităţi şi afaceri cu statul: Adelina Coste "şi-a folosit influenţa pentru ca primăriile să cumpere servicii de la firma ei, Act Legis", Ioan Sorin Roman "a fost şi deputat, şi PFA", iar Florian Bodog e remarcat prin faptul că "recent i s-a retras dreptul de a mai conduce doctorate", dar şi că a fost "beneficiarul unor sume de bani din partea unei companii pharma".

ALDE-istul Ioan Mintaş, fost PSD-ist, e acuzat şi de traseism, de afaceri cu statul, precum şi de datorii fiscale, iar colegul său de partid, Ciprian Blejan, e remarcat ca "fost ginere al lui Octavian Bot, ex-deputat decedat, campion al traseismului” dar şi prin probleme cu justiţia, prin aceea că "firma în care s-a asociat cu încă un partener, este inculpată într-un dosar de evaziune fiscală".

În ceea ce-i priveşte pe candidaţii UDMR, Rozalia Biro "a mai fost pe lista neagră, având o lungă istorie de profit din conflictul de interese", lui Szabo Odon i se reproşează că "a iniţiat proiectul de lege prin care doar primarii condamnaţi cu executare să-şi piardă funcţiile", iar lui Cseke Attila - închiderea a numeroase spitale ca ministru al Sănătăţii, cu excepţia celor din Secuime, dar se omite faptul că a fost pus la un moment dat sub urmărire penală de DNA.

Candidatul PNL Gavrilă Ghilea este considerat problematic de România Curată din 4 motive: traseism, afaceri cu statul prin firma Construcţii Bihor, conflict de interese ("a fost cercetat de ANI fiindcă nu ar fi declarat 2 contracte cu statul de valori mari") şi probleme cu justiţia ("a fost audiat la DNA într-un dosar penal alături de celebrul politician Ioan Oltean").

Vedeţi detaliile pe site-ul României Curate: Lista neagră a candidaţilor la parlamentare în 2016