Potrivit unui studiu citat de Reaitatea TV, Grecia se află în fruntea listei ţărilor la care turiştii britanici au renunţat anul acesta. Unul din zece (13%) britanici evită această ţară din cauza temerilor legate de instabilitatea financiară. Urmează Islanda (9%), Turcia şi Rusia (7%) şi România (5%) în "top 5" al ţărilor pe care turiştii britanici le evită vara aceasta.

Mulţi britanici îşi petrec acasă vacanţa din vara aceasta, de teama problemelor pe care le-ar putea întâmpina tur-operatorii, cursele aeriene, dar şi de teama crizei din zona euro. Unul din patru turişti (23%) îşi petrece mai multe zile libere în Marea Britanie anul acesta decât a făcut-o anul trecut, iar o treime dintre britanici (33%) îşi vor petrece principala vacanţă a anului în ţară, arată un studiu comandat de o companie care oferă servicii de agrement.

Pe mulţi britanici (11%), instabilitatea financiară din Europa şi riscul repetării problemelor cu cenuşa vulcanică (6%) i-au făcut să renunţe să mai plece în vacanţă în străinătate.

Unul din 15 britanici (7%) se teme, pe de altă parte, de grevele personalului companiilor aeriene.

Totuşi, banii rămân factorul-cheie care i-a făcut pe mulţi turişti britanici să rămână acasă, unul din patru (25%) procedând aşa pentru a avea un control mai bun asupra finanţelor pe care le deţine.

Studiul mai arată că o familie va cheltui în medie puţin peste 980 de lire sterline în vacanţa pe care şi-o petrece în Regatul Unit, Scoţia, Districtul Lacurilor, Devon şi Snowdonia fiind principalii beneficiari.

Sondajul a fost realizat online pe un eşantion de 3.006 turişti britanici în perioada 2-6 iulie.

Un alt studiu publicat zilele trecute arată că Bulgaria a devenit destinaţia preferată a britanicilor care pleacă totuşi în vacanţă în străinătate, litoralul bulgăresc de la Marea Neagră surclasând staţiuni celebre cum ar fi Rio de Janeiro sau Sydney. Tunisia şi Egiptul erau următoarele destinaţii preferate de britanicii care îşi petrec vacanţa în străinătate, potrivit sondajului.