„România Educată” rămâne doar un slogan pentru politicienii români, iar învățământul va trebui să se mulțumească cu bani puțini.

În următorii 50 de ani, Guvernul are de gând să aloce Educației doar 2,4% din PIB, după cum arată Programul de convergență 2022-2025, pe care Executivul l-a aprobat și urmează să-l transmită Comisiei Europene.

Informația a fost deconspirată de orădeanul Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). „Conform Programului de Convergență 2022-2025, aflat pe ordinea de zi de astăzi (n.r. miercuri) a ședinței Guvernului României, cheltuielile cu educația ca procent din PIB ar trebui să fie 2.4% în 2030 și 2.3% în 2040. Media UE e pe la 5% din PIB, suntem penultimii din UE. De unde putem trage concluzia că strategia de convergență a României în educație nu e să crească investiția în sector, ci ar rămâne să spere ca restul UE să scadă finanțarea educației, astfel încât să devină convergenți cu noi”, a scris Onița pe Facebook, citat de site-ul edupedu.ro.

Subfinanțarea educației este o reclamație frecventă a studenților din România, în condițiile în care Legea Educației prevede că, încă din 2011, acest sector ar trebui să primească o finanțare de 6% din produsul intern brut. An de an, însă, finanțarea de 6% a fost prorogată, prin ordonanțe de urgență ale Guvernului.

Același procent de 6% se regăsește și în programul Guvernului Nicolae Ciucă, unde, la capitolul „Obiective strategice în Educației” scrie că „Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB)”.

Totuși, memorandumul aprobat miercuri de Guvernul Ciucă prevede că, de la 3,7% - 2,5% cât a fost cheltuiala guvernamentală cu Educația în 2020, procentul va scădea la 2,4% în 2030, apoi se menține la 2,3-2,4% din PIB până în 2070. Aceste estimări sunt făcute de Ministerul Finanțelor și Comisia Națională de Prognoză, semnatarii documentului.

Citește mai jos Programul de convergență aprobat de Guvern:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!