În cadrul ședinței de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, conduse de președintele Klaus Iohannis, s-a decis donarea către Ucraina a unui sistem de apărare antirachetă Patriot din dotarea Ministerului Apărării Naționale, hotărârea fiind luată „ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile”. Totodată, Iohannis i-a informat pe membrii CSAT că s-a retras din cursa pentru funcția de secretar general al NATO.

După cum se știe, președintele SUA, Joe Biden, i-a propus președintelui României, Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii din luna mai de la Casa Albă, ca România să intensifice ajutorul acordat Ucrainei, inclusiv prin donarea unui sistem Patriot. 

Negocieri pentru „un sistem similar sau echivalent”

„Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem. Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată într-o informare oficială făcută joi de Administrația Prezidențială.

Tot acolo se arată că donația „se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”.

Administrația Prezidențială menționează că „decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”.

Iohannis se retrage. România îl susține pe Mark Rutte 

Pe de altă parte, în ședința CSAT, „Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației”.

Mai mult, Iohannis le-a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru această funcție. Membrii CSAT s-au declarat în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez.

Cumpărate cu 4 miliarde de dolari din SUA

Printr-o investiție fără precedent, România a cumpărat cu circa 4 miliarde de dolari 7 sisteme de apărare Patriot de la Statele Unite ale Americii. 

Dintre acestea, 4 au fost livrate, iar două dintre ele au fost și operaționalizate. Alte două urmează să fie operaționalizate. 

Următoarele 3 sisteme ar urma să fie livrate României până în 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!