La aproape 12 ani de când primii soldaţi români au ajuns în Afganistan, cei 2000 de militari care se mai află acolo încep să se întoarcă acasă, în cadrul retragerii întregului contingent NATO, programat să se producă treptat până la finele anului.
Potrivit Digi 24, o ceremonie oficială are loc duminică la Kandahar, unde sunt prezenţi premierul Victor Ponta ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
Ultimul detaşament românesc combatant din Afganistan porneşte către casă, urmând ca militarii să fie repatriaţi treptat în următoarele două săptămâni.
La ora 9:30, ora locală, s-a făcut trecerea în revistă a batalionului, urmat de discursurile oficialilor. "Raportăm misiune indeplinită!", a spus ministrul Apărării, Mircea Duşa.
Premierul Victor Ponta a amintit, ca şi cei doi miniştri, de soldaţii români decedaţi sau răniţi în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi a subliniat aportul important al trupelor la aceste misiuni. "Sper ca cineva dintre soldaţii aici de faţă să se numească Petru sau Pavel, ca să dea de băut", a adăugat Ponta, citat de Mediafax.
Calendarul de retragere prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în Afganistan doar circa 200 de militari români care să se ocupe de instruirea armatei afgane.
Majoritatea celor 50.000 de militari ai NATO vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală.
În iulie 2002, România disloca în Afganistan primul batalion de infanterie, format din 405 militari provenind din Batalionul 26 "Neagoe Basarab", sub comanda Forţei de Asistenţă şi Securitate (ISAF). A reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al doilea Război Mondial. În total, 25.000 de români au mers în teatrele de operaţiuni de aici.
Militarii români au participat la circa 1900 de misiuni sub egida NATO în cadrul ISAF, în cooperare cu forţele de securitate naţionale afgane. Au capturat 11 insurgenţi, inclusiv trei lideri, şi au depistat 19 capcane.
S-au pierdut şi vieţi omeneşti, bilanţul tragic al misiunii României în statul măcinat de lupte fiind de 26 de militari.