Creşte alarmant numărul de copii victime în România, după cum a anunţat procurorul general al României, Augustin Lazăr. Aproape 1500 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în ultimul an pentru violenţă în familie, iar sute de copii au fost loviţi sau ucişi de părinţii lor, alţii au fost violaţi de propriii lor părinţi sau fraţi.

Cifrele au fost făcute publice cu ocazia prezentării bilanţului Ministerului Public pe anul 2017.

"Din analiza statitstică rezultă aspecte îngrijorătoare pentru violenţa în familie. Aproape 1500 de inculpaţi trimişi în judecată pentru infracţiuni de violenţă în familie. E o cifră nepermis de mare. 2,5% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată sunt inculpaţi pentru infracţiuni privind violenţa în familie. Copii victime ale părinţilor: 223 de victime ale infracţiunilor contra persoanei, dintre care 162 minori. 62 de copii victime ale omorului - tentativă şi faptă cosumată, din care 28 minori. Sunt nişte cifre impresionante. 57 copii victime ale lovirilor sau altor violenţe, din care 31 minori. 44 victime ale violului, din care 37 minori, viol comis de unul dintre părinţi. 622 victime ale abandonului de familie, dintre care 557 minori. Raportat la relaţia fraţi şi surori victime: 132 de victime ale infracţiunilor contra pesoanei, din care 18 minori. 43 de victime ale omorului, fie tentativă, fie faptă consumată, între fraţi şi surori. 68 de victime ale lovirilor sau alte violenţe, 14 victime ale violului, între care 12 minori, între fraţi şi surori", a spus procurorul general, potrivit Digi24.ro.

 "Sunt nişte cifre care ne pun serios pe gânduri şi ne reamintesc principlul «a şti pentru a preveni», un principiu vechi din secolul 18. Societatea din zilele noastre e una violentă şi avem nevoie de măsuri care să prevină astfel de fapte", a adăugat Augustin Lazăr.

Digi24.ro notează că, în ciuda acestor cifre, politicienii încă aşteaptă să voteze un proiect trimis în Parlament de Guvernul României, referitor la oprirea violenţei în familie. Asta,  în timp ce politicienii sunt tot mai ocupaţi cu războiul împotriva justiţiei, şcoala e din ce în ce mai slabă şi astfel, tot mai multe familii sunt distruse.

De altfel, procurorul general a anunţat că tot anul trecut au crescut şi infracţiunile săvârşite de minori, una dintre cauze fiind faptul că părinţii pleacă la muncă în străinătate, iar copiii rămân în grija vecinilor sau a unor rude mai îndepărtate.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a spus miercuri, la prezentarea Bilanțului pe 2017, că anul trecut procurorii au avut 1.752.067 dosare, dintre care au soluţionat 533.040, 59.839 de inculpaţi fiind trimişi în judecată (circa 3.882 inculpaţi minori). Din totalul inculpaţilor, 6.092 au fost arestaţi preventiv. 

„Circa 4000 (din cei trimiși în judecată nr) sunt minori, un lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri”, a spus Lazăr.

În altă ordine de idei, la prezentarea bilanţului Ministerului Public, procurorul general Augustin Lazăr a declarat şi că prevederile constituţionale şi legale asigură, în prezent, independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti.

La eveniment a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a a susţinut că la nivelul Ministerului Public trebuie implementate măsuri pentru eficientizarea instrumentării cauzelor, reducerea numărului de dosare şi echilibrarea volumului de activitate a Parchetelor.