Mensa, organizaţia românilor cu un nivel ridicat de inteligenţă, îi provoacă pe copiii şi adolescenţii cu vârste între 9 şi 18 ani să-şi imagineze cum ar arăta, desenată, România inteligentă.

„Unul dintre scopurile Mensa este să încurajeze cercetarea cu privire la natura, caracteristicile și utilizările inteligenței. Astfel, pentru Ziua Națională a României, Mensa România organizează un concurs de desen și pictură pentru tineri, având tema „România inteligentă”, prin intermediul căruia tinerii pot ilustra conceptul de inteligență”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Fiecare concurent poate să aleagă tehnica de realizare (creion, cărbune, pastel, acuarelă, mixtă, etc.) şi dacă preferă o compoziţie color sau alb-negru. Lucrările trebuie fotografiate sau scanate la o calitate cât mai bună, iar fotografiile (în format .jpg, .png, .bmp sau .gif) se vor trimite în perioada 15–28 noiembrie (ora 23:59), la adresa de e-mail: concurs.desen@mensaromania.ro.

Juriul va aprecia originalitatea ideilor și calitatea grafică a lucrărilor, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu câte 500 de lei. Concursul are două secţiuni: una dedicată copiilor membri Mensa şi una celor care nu au această calitate, iar concurenţii vor trebui să precizeze, când expediază lucrarea, dacă fac sau nu parte din organizaţie. Regulamentul complet al concursului poate fi citit pe site-ul Mensa România, unde, pe 1 decembrie, vor fi publicate şi rezultatele.

Mensa România numără circa 700 de membri care se încadrează în primii 2% cei mai inteligenţi oameni, care și-au testat inteligența și care au ales să se alăture organizației. Organizaţia are şi o comunitate dedicată membrilor care nu au împlinit încă 18 ani, Mensa Gifted Youth România.