Autorităţile italiene au descoperit un lot de fructe de pădure contaminate cu virus hepatic A. Întregul lot de afine congelate a fost retras rapid de pe piaţă, iar potrivit italienilor, fructele au fost exportate din România, Polonia şi Ungaria. 

Potrivit Mediafax, alerta pe acest subiect, introdusă în sistemul european de alertă alimentară la 30 mai, vizează un lot de fructe de pădure congelate care, potrivit informaţiilor actualizate luni, 17 iunie, a fost retras de la comercializare în Italia.

Hepatita de tip A este o boala infecţioasă cauzată de acest virus, care se transmite prin alimente şi apă contaminată, având o perioadă de incubaţie între 15 şi 45 de zile. Primele simptome: oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, durere abdominală şi, mai rar, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După 1-2 săptămâni de la debutul bolii hepatice, se poate instala şi icterul.

Nu este primul scandal alimentar din acest an în care ar fi implicată România. Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în Germania de la o fermă din România, fiind trimisă o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă. De asemenea, România a fost suspectată că ar fi fost la originea scandalului cu carnea de cal etichetată drept carne de vită.