România riscă să devină lada de gunoi a Europei, spune un procuror care instrumentează cazul unor containere cu deşeuri din Marea Britanie care au ajuns în Portul Constanţa, cu o naavă olandeză.  

Iniţial, Garda de Coastă a descoperit 16 containere cu gunoaie care, în acte, erau trecute ca fiind obiecte de uz casnic second-hand. Anchetatorii spun însă că numărul containerelor este mult mai mare. „Acesta este al cincilea transport, dacă nu mă înşel, în condiţii similare, o să verificăm, să vedem unde au ajuns acele alte circa 50 de containere cu deşeuri. Acum, în acest transport au fost 16 containere. Pentru început, am desfăcut numai unul, am văzut că este o problemă şi am descărcat de pe vapor toate celelalte, verificând conţinutul containerelor", a declarat procurorul Teodor Niţă, vineri, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, transporturile cu deşeuri nu ar veni în România direct de la expeditor, fiind descărcate şi reîncărcate în alte porturi, pentru ca probabil "să li se piardă urma".

"Un procentaj de 60-70-80% erau deşeuri curate, gunoaie şi cele care mai erau cât de cât într-o stare bună, dintre obiectele de acolo, erau tratate timp de 22 de ore cu nişte substanţe, ceva dezinfectant, nişte substanţe care sunt toxice şi, de exemplu, acolo am văzut şi bidoane de lapte pentru copii (...) Transporturile nu vin de la expeditor direct către noi, au oprit în trei porturi. Au fost descărcate, reîncărcate, poate ca să îşi piardă urma, nu ştiu, e doar o presupunere, nu vreau să fac afirmaţii hazardate. Ultimul episod a fost dintr-un port din Turcia, au încărcat pe această navă care a sosit în Portul Constanţa", a spus Niţă.

El a precizat că o cantitate mică de marfă din containere este utilizabilă, restul fiind gunoaie. „Se poate sorta conţinutul, iau cele câteva procente de marfă relativ utilizabilă pe care o pot comercializa, iar gunoaiele le aruncă în gropile noastre de gunoi, în munţii noştri de gunoi şi în felul acesta se curăţă ţara destinatarului şi se încarcă de gunoi România. Pentru că România are o mare problemă, este într-un risc major şi iminent să devină lada de gunoi a întregii Europe şi nu numai", a afirmat Niţă.

Acest import ilegal a fost făcut de o firmă ce are puncte de lucru în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Gunoaie de import, şi în Bihor

Recent, şi în Bihor au fost descoperite gunoaie aduse din străinătate. Comisarii Gărzii de Mediu au depistat mormane uriaşe de deşeuri textile şi din plastic, la Ineu şi Vadu Crişului, care au venit în România din Italia, cu scopul declarat de a fi incinerate. În realitate, au depistat comisarii, firmele româneşti care le-au adus nu au contracte cu alte firme, care să le valorifice, aşa că pur şi simplu le-au abandonat în cele două sate bihorene.

Comisarii de mediu au amendat două firme, fiecare cu câte 60.000 de lei, şi au făcut şi două plângeri penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru desfășurarea de activitate fără autorizație de mediu, colectare și depozitare deșeuri.