România ocupă poziţia 37 din 189 de ţări în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, fiind devansată de ţări precum Macedonia, Georgia şi statele baltice, anunţă agenţia de ştiri Mediafax.
Potrivit sursei citate, în 2014, România ocupa locul 48 în clasament, dar în urma modificării de către Banca Mondială a indicatorilor folosiţi la calcularea uşurinţei de a face afaceri, poziţia a fost îmbunătăţită în clasamentul anului trecut la 37.
Mediul de afaceri din ţara noastră este mai puţin primitor decât cel din Macedonia (12), Estonia (16), Lituania (20), Letonia (22), Georgia (24), Polonia (25), Cehia (36), potrivit topului "Doing Business 2016" publicat miercuri de Banca Mondială şi redat de Medafax.
În urma României se află state precum Bulgaria (38), Croaţia (40), Ungaria (42), Italia (45), Rusia (51) şi Turcia (55) şi Grecia (60).
România se află pe primul loc în ceea ce priveşte comerţul internaţional ( cu 100 de puncte), pe locul 45 din 189 în privinţa uşurinţei de a începe o afacere, pe 105 în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor de construcţii, pe 133 în cazul accesului la electricitate şi pe 64 în cel al înregistrării proprietăţilor.
În privinţa accesului la creditare, ţara noastră ocupă locul 7, se situează pe 57 în privinţa protejării investitorilor minoritari, 55 în cazul plăţii taxelor şi pe 37 la respectarea contractelor. În cazul rezolvării cazurilor de indolvenţă, România se află pe locul 46.
Potrivit Mediafax, pe prima poziţie a topului s-a menţinut Singapore, urmată de Noua Zeelandă, Danemarca, Coreea de Sud şi Hong Kong. Top 10 este completat în ordine de Marea Britanie, SUA, Suedia, Norvegia şi Finlanda. Germania este pe locul 15, Franţa pe 27, iar Spania pe 33.
În altă ordine de idei, România a fost pomenită, alături de China, Franţa şi Grecia printre ţările care au redus nivelul impozitării muncii şi al contribuţiilor obligatorii, ţara noastră reducând ontribuţiile pentru asigurările sociale ale angajatorilor, de la 20,8% la 15,8%, din octombrie 2014.
De asemenea, este menţionată pentru introducerea obligativităţii registrului electronic pentru licitaţii şi pentru îmbunătăţirea prevederilor referitoare la respectarea contractelor în timpul insolvenţei şi a probabilităţii de suces a reorganizării. Tot în privinţa insolvenţei, România a simplificat procedurile şi a limitat la trei ani perioada de implementare a planului de reorganizare, mai notează agenţia de ştiri.