Oradea va avea parte sâmbătă, 1 Decembrie, de o celebrare pe măsură la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentele vor include momente folclorice, o paradă militară, retragerea cu torțe și foc de artificii...

Program bogat

Festivităţile închinate Marii Uniri încep sâmbătă, de la ora 11, cu salutul drapelului, intonarea imnului, ceremonia religioasă şi militară şi alocuţiuni. Apoi, artiştii Filarmonicii de Stat din Oradea vor susţine un scurt moment artistic, iar cei dornici vor putea depune coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia lui Mihai Viteazul. La ora 13 are loc în Centrul Civic parada militară, iar între orele 14 şi 15.30, în Piaţa Unirii se va desfăşura un concert cu muzică populară, susţinut de artişti locali.

Tot aici se vor servi „clasicele” porţii de fasole cu ciolan şi varză murată, Primăria oferind, la fel ca anul trecut, 2.700 de porţii orădenilor care vor lua parte la festivităţile de 1 Decembrie. Fasolea, gătită la popota militară a Garnizoanei, va fi distribuită în caserole începând cu ora 14, după încheierea paradei militare din Centrul Civic. Pentru orădenii care nu vor să aştepte la rând, municipalitatea va amenaja un punct de distribuţie separat, unde porţiile vor fi comercializate la un preţ modic de 5 lei.

Odă Unirii

Momentele de rezistenţă urmează de la ora 16, Teatrul Regina Maria organizând în Sala Mare spectacolul aniversar Odă Marii Uniri. Concertul, susținut de soliștii Ansamblului Artistic Profesionist Crișana Otilia Haragoș Seghedi, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminița Tomuța, Cornel Borza, Leontin Ciucur, se va desfășura sub bagheta dirijorului Adrian Miescu.

Coregrafia este realizată de Daniel Sandro, iar versurile și regia artistică îi revin actorului Eugen Țugulea. Intrarea este liberă, pe baza biletelor cu valoare zero, care se obțin la agenția Teatrului Regina Maria sau online. Spectacolul de 80 minute se va transmite în direct, audio, și în fața Teatrului. Manifestarea se va finaliza cu Hora Unirii, pornind din sală, în jurul statuii Reginei Maria şi la care sunt invitați să participe toţi doritorii.

După spectacol, de la ora 17.45, va avea loc retragerea cu torţe pe traseul Republicii, Teatru, Piaţa Unirii. Celebrarea Unirii României se va încheia pe măsura importanţei evenimentului, cu un foc de artificii, începând cu ora 18, în chiar Piaţa ce poartă numele sărbătorii Unirii.