Acordul României cu FMI, UE şi Banca Mondială, pe doi ani, s-a încheiat cu succes, economia României a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză, a declarat, duminică seară, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a completat că, în urma evaluărilor, s-a constatat că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă.

"În discuţiile de ieri, ca de altfel şi la discuţiile de la începutul misiunii, am constatat că evaluările României şi ale delegaţiei Fondului, UE şi Băncii Mondiale coincid. Prima expresie care poate fi utilizată este că acordul pe doi ani cu cele trei instituţii s-a încheiat cu succes. Economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză. După evaluările încheiate de curând, pot afirma că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă. Ştiu foarte bine că unele măsuri au fost extrem de dureroase pentru cea mai mare parte a populaţiei. Nici eu, nici guvernul, nu am luat aceste măsuri cu plăcere. Măsurile au fost absolut necesare", a spus Băsescu.

Preşedintele a precizat că suntem în afara riscurilor de derapaj şi în afara zonei de risc economic. "Etapa care urmează este, în primul rând, una de consolidare a situaţiei macroeconomice a României şi o etapă de prefigurare a creşterii economice viitoare".

România nu va mai trage ultima tranşă de la Fondul Monetar Internaţional, a mai anunţat, duminică, preşedintele: "Având în vedere situaţia macroeconomică, România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, pentru că nu mai este necesară. Este vorba de circa un milion de euro pe care nu îi mai tragem, rezerva Băncii Naţionale fiind suficientă. Nu mai tragem ultima tranşă de la FMI, dar vom trage tranşa de la UE, necesară pentru acoperirea deficitului bugetului de stat".

Noul Acord pe care România îl va încheia cu Fondul Monetar Internaţional este de tip preventiv, va fi pe doi ani şi are obiective pe termen mediu, a anunţat preşedintele Traian Băsescu. "Noul acord este preventiv. Acrodul este pe doi ani. Este un acord care are obiective pe termen mediu. Noul acord nu implică finanţare, este un acord de precauţie, prin care România are la dispoziţie 5 miliarde de euro".