Televiziunea Română a anunțat că țara noastră nu va participa la această ediție a concursului Eurovision. „Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC)”, a transmis TVR. 

Decizia s-a luat în Consiliul de Administrație al televiziunii naționale, cu 5 voturi „pentru", 4 „abţineri" şi 4 „împotrivă". Se precizează că în bugetul SRTv pentru 2024 nu sunt „suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional”. 

„În acest an, pe lângă producțiile consacrate, TVR alocă resurse consistente pentru alte producţii şi proiecte prioritare. Printre acestea: transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare - automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiţii în sistemul de producție a ştirilor, continuarea investiţiilor în noul sediu al TVR Craiova și alte proiecte de modernizare îndelung amânate”, se mai arată în informare. 

Eurovision 2024 va avea loc în oraşul Malmö din Suedia, ţara al cărei reprezentant a câştigat ediţia din 2023 a concursului.

De-a lungul anilor, mai multe ţări, precum Ungaria, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina sau Macedonia de Nord, au decis să nu participe la concursul internaţional.

Prima participare a României la Eurovision datează din anul 1994. De atunci, România a obținut în două rânduri un loc pe podium: prima dată în 2005, locul 3 fiind ocupat de Luminița Anghel și Sistem, și în 2010, tot locul 3, fiind ocupat de către Paula Seling și Ovi. În anul 2006, la Atena, reprezentantul României a fost Mihai Trăistariu, care a interpretat piesa Tornero, ocupând locul 4. 

În 2023, România nu s-a calificat în finala Eurovision. Reprezentantul României, Theodor Andrei, cu piesa "D.G.T. (Off and on)", nu a reuşit să treacă de semifinala a doua a concursului muzical, desfăşurată la Liverpool, Mare Britanie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!