România trece prin primul val de caniculă din anul 2024, jumătate din țară fiind sub incidența unor avertizări meteorologice de temperaturi ridicate. Specialiștii spun că temperaturile vor ajunge până la 37 de grade.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, un cod portocaliu este valabil de duminic, 9 iunie, până pe 11 iunie la ora 10, când în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. „Maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a transmis ANM.

În același interval, este în vigoare și un cod galben de temperaturi ridicate și disconfort termic ridicat în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Banatului, unde vor fi temperaturi între 30 și 34 de grade Celsius.

„Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade”, au mai anunțat meteorologii.

De asemenea, duminică este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în Moldova, Maramureș și Transilvania, unde vor avea loc averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...65 km/h), izolat vijelii și grindină.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!