România se află pe locul doi în ceea ce priveşte nivelul economiei subterane ca valoare absolută în Europa de Est, cu aproape 40 mld. euro în 2013, imediat după Polonia, unde economia subterană se ridică la 95 mld. euro, arată un studiu al companiei AT Kearney despre economia subterană în Europa, citat de Ziarul Financiar.

Aceasta înseamnă că bugetul pierde 22 de miliarde de euro pe an din taxe, contribuţii sociale, impozit pe venit şi TVA neplătite, arată specia­liştii AT Kearney.

"Ar trebui să aducem din Germania nişte inspectori fiscali şi metodele de lucru de acolo în zona de fiscalitate. La noi în fiecare campanie electorală s-a promis că se va rezolva această problemă, dar degeaba", a declarat analistul Aurelian Dochia.

AT Kearney apreciază că munca la negru înseamnă circa doua treimi din economia subterană. Aceasta include salarii nedeclarate pentru a evita plata taxelor şi a contribuţiilor sociale. Cealaltă treime provine din nedeclararea veniturilor, mai ales în magazine şi baruri.

Europa de Est a reuşit o scădere cu 1-2% a ponderii economiei subterane în această perioadă în PIB. România spre exemplu avea în 2008 o pondere de 29,4% pentru ca anul acesta, aceasta să fie estimată la 28,4%. Luând în calcul că două treimi din această economie subterană în cazul României sunt salarii, rezultă că statul pierde taxe şi contribuţii sociale aferente unor venituri nete de 26 miliarde de euro.

Aceasta înseamnă taxe şi contribuţii sociale pierdute în valoare de peste 20 de miliarde de euro, având în vedere că pentru a plăti un salariu net de 1.000 de lei, cheltuielile angajatorului cu contribuţiile sociale şi taxe, care merg la stat, se ridică la aproape 800 de lei, adică 80% din suma salariului net. Restul de 14 miliarde sunt vânzări la care nu se încasează TVA, deci aplicând 24% din această valoare, rezultă că statul pierde 3,3 miliarde de euro. Ca urmare statul pierde aproximativ 22 de miliarde de euro din neplata contribu­ţiilor sociale şi a taxelor aferente muncii la negru şi vânzărilor fără TVA. Aceasta înseamnă că statul român pierde din evaziune jumătate din bugetul său.

Anul acesta veniturile bugetului consolidat sunt estimate la circa 33% din PIB, adică la 45 miliarde de euro.

Producţia, construcţiile, comerţul angro şi retailul sunt domeniile în care economia subterană atinge cel mai înalt nivel în ţările din Europa. Printre factorii care conduc la creşterea economiei nefiscalizate sunt subraportarea veniturilor, mai ales în domeniul construcţiilor, în special când este vorba de subcontractări.