Ungaria a sprijinit 50 de companii în vederea realizării unor proiecte de investiţii în afara ţării, din care cele mai multe au fost anunţate în România. Autoritățile de la Budapesta încurajează expansiunea companiilor ungare în afara țării, motiv pentru care le acordă sprijin financiar.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, citat de agenția de presă MTI, ministrul Péter Szijjártó a anunțat investițiile private din afara Ungariei cu prilejul înmânării unei diplome firmei Videoton Holding SA, care își dezvoltă o uzină în Bulgaria, cu 1,2 milioane de euro primiți de la Guvernul din Budapesta.

Szijjártó a subliniat că expansiunea internaţională a companiilor ungare este un proces lung, dar că schimbarea dimensiunii economiei a început deja, tot mai mulţi jucători ai economiei ungare realizând investiţii semnificative în străinătate. Ministrul a subliniat că guvernul are ca obiectiv sprijinirea acestor companii.

Potrivit informaţiilor prezentate, statul ungar a sprijinit în cadrul unei scheme de finanțare 50 de companii, cu o valoare totală de 70 de miliarde de forinţi (196 milioane de euro), în timp ce companiile vor efectua, bazându-se pe acest sprijin, dezvoltări la amplasamentele lor în străinătate în valoare de 140 de miliarde de forinţi (392 milioane de euro). Lista investiţiilor este condusă de România, unde au fost anunţate 15 investiţii, urmată de Serbia cu 10 proiecte de investiţii.

Printre marile companii maghiare cu afaceri în România se numără banca OTP și lanțul de benzinării MOL.