Inundaţiile fac prăpăd în România. Cel mai afectat este judeţul Iaşi, unde viitura a făcut trei victime în doar 24 de ore. Potrivit Digi24, zeci de case au fost inundate şi mai multe hectare de teren sunt înecate de apă. În gospodăriile din care apa a fost eliminată, oamenii se luptă acum cu nămolul lăsat în urmă.

În câteva ore, ploaia şi grindina au făcut ravagii în Bohotin, judeţul Iaşi. Un bărbat de 67 de ani care se întoarcea de la câmp a fost prins de viitură pe drumul comunal. Unul dintre vecini l-a găsit şi a chemat ambulanţa, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru el.

Acum, aproape toate străzile din sat sunt pline de nămolul lăsat în urmă de apă, iar culturile au avut de suferit din cauza grindinei.

Viitura a făcut două victime şi în localitatea ieşeană Andrieşeni. Un copil de trei ani şi bunicul său şi-au pierdut viaţa după ce au fost luaţi de ape. Au fost necesare căutări de peste 20 de ore pentru ca trupul micuţului să fie găsit.

România nu a a scăpat încă de ameninţarea apelor. Codul galben de ploi a fost prelungit până joi noapte, ora 23, pentru 15 judeţe, ca şi atenţionarea de inundaţii. Vor fi semnalate averse cu aspect torenţial, vânt puternic şi grindină, mai ales în sudul, centrul şi estul ţării, unde cantităţile de apă vor fi însemnate.

Avertizarea de inundaţii se menţine până la ora 18 pentru râurile din bazinele hidrografice din nord-vest, nord şi sud, şi din zonele de munte. Hidrologii nu exclud apariţia unor noi inundaţii, în general pe râurile mici care pot creşte brusc în urma ploilor torenţiale. Vor fi scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, însă creşteri de debite sunt aşteptate şi în zona Jijiei şi Oltului.