Reprezentativa de fotbal a României a învins, duminică, în deplasare, cu scorul de 3-0 (2-0), selecţionata Insulelor Feroe, în ultima etapă a grupelor preliminare ale Campionatului European din 2016, şi s-a calificat la turneul final care va avea loc în Franţa.

La partida din grupa F de calificare, golurile au fost marcate de Constantin Budescu, în minutele 4 şi 45+1, şi de Alexandru Maxim '82. Golurile înscrise la Torshavn sunt primele reuşite ale lui Budescu pentru prima reprezentativă.

România a mai fost prezentă la patru ediţii ale turneului final al Campionatului European, Euro-1984, Euro-1996, Euro-2000 şi Euro-2008. În 2000, la ediţia din Belgia şi Olanda, echipa antrenată atunci de Emeric Ienei s-a calificat în sferturile de finală, acesta fiind cel mai bun rezultat al naţionalei române.

În preliminariile pentru Euro-2016, echipa României, antrenată la primele trei meciuri de Victor Piţurcă şi preluată apoi de Anghel Iordănescu, a obţinut cinci victorii (1-0 cu Grecia în deplasare, 2-0 cu Finlanda în deplasare, 2-0 cu Irlanda de Nord acasă, 1-0 cu Insulele Feroe acasă şi cu aceeaşi echipă 3-0 în deplasare) şi cinci remize (1-1 cu Ungaria pe teren propriu şi 0-0 cu aceeaşi echipă în deplasare, 0-0 cu Irlanda de Nord în deplasare, 0-0 cu Grecia pe teren propriu, 1-1 cu Finlanda pe teren propriu).

România a obţinut calificarea la Campionatul European încheind grupa F pe locul doi, cu 20 de puncte. Pe primul loc în grupă a terminat Irlanda de Nord, cu 21 de puncte.

Selecţionerul naţionalei României, Anghel Iordănescu, a declarat, duminică, după victoria din meciul cu Insulele Feroe, că "tricolorii" meritau calificarea la Campionatul European din 2016, dar a precizat că ar fi trebuit să o obţină mai repede.

"Ne-am fi dorit ca această bucurie să o avem de la Bucureşti, după meciul cu Finlanda. Am fi vrut să împărţim bucuria cu fanii noştri. E victoria fanilor şi a băieţilor care au jucat foarte bine tactic. Meritam această calificare, dar trebuia să o obţinem mai repede pentru a nu ţine suporterii în tensiune. Au fost momente grele şi în trecut, dar sunt mulţumit că am obţinut această calificare de care fotbalul românesc avea nevoie. Sper ca această calificare să aducă schimbări în fotbalul românesc", a spus Iordănescu la TVR 1.

Întrebat dacă va rămâne pe banca tehnică a naţionalei României pentru turneul final al Campionatului European, selecţionerul a răspuns: "Lăsaţi-mă să mă bucur şi eu şi jucătorii şi abia apoi vom discuta problema Iordănescu".