Estimările legate de numărul românilor care au plecat din ţară sunt de aproximativ 3,4 milioane de oameni din 2007 până în 2017, cifră care plasează România pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia, conform ONU, a afirmat Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI), citată de Mediafax.

Nouă români părăsesc în fiecare oră ţara, România pierzând anual echivalentul unui oraş de nivel mediu, este concluzia unui reportaj Digi24, pe baza ultimelor studii referitoare la migraţia românească.

Nici nu poate fi adusă în discuţie ideea compensării emigrării prin imigrare, deoarece la data de 31.12.2017 în România erau stabiliţi numai 117.000 străini, din care 3.900 de persoane cu protecţie internaţională, refugiaţi sau alte feluri de protecţie.

De altfel, România are printre cele mai mici procente de rezidenţi din afara Uniunii Europene, 0,3%. Din totalul străinilor care imigrează aici, doar 9% vin pe baza unui contract de muncă, principalele motive fiind reîntregirea familiei (43%) şi pentru studii (23%).

Numărul străinilor din afara uniunii Europene care aleg România este unul mic deoarece aceştia întâmpină mai multe dificultăţi: bariere de limbă, limita salariului mediu pentru lucrătorii migranţi, înregistrarea deficitară a străinilor în statisticile instituţiilor cu atribuţii în domeniul muncii.

„România nu are o evaluare serioasă a deficitului de pe piaţa forţei de muncă pe sectoare şi ocupaţii şi este departe de a avea o abordare sistematică a imigraţiei ca forţă de muncă şi tampon pentru îmbătrânirea populaţiei”, a mai spus Lăzărescu.