Volumul tranzitului de cereale din Ucraina prin România va crește de la 2 milioane de tone pe lună, cât este acum, la 4 milioane de tone, a anunțat vineri premierul Marcel Ciolacu. Declarația a fost făcută într-o conferință comună cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, aflat vineri la București.

„România se va implica în continuare, la fel ca şi până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către pieţele internaţionale. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina”, a declarat Ciolacu, vineri, potrivit hotnews.ro.

„Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă - dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane de tone pe lună acum, la 4 milioane de tone pe lună. În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente, în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa”, a spus prim-ministrul român.

El a mai declarat că i-a transmis omologului său din Ucraina „poziția fermă a României” în privința minorității române din Ucraina: „Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi de care se bucură ucrainenii din România”. Ciolacu a cerut recunoaşterea inexistenţei aşa-numitei limbi „moldoveneşti” şi adoptarea măsurilor legale şi administrative în consecinţă. El i-a reamintit lui Shmyhal că Republica Moldova adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română.

Ciolacu a condamnat și războiul pornit de Rusia: „Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze”.

Premierul Ucrainei s-a aflat vineri în prima sa vizită la București, ocazie cu care a mulțumit Guvernului României și poporului român „pentru susținerea totală în războiul Rusiei și pentru poziția de condamnare a războiului”. Shmyhal a mai spus că în România sunt instruiți militari ucraineni, un alt motiv de mulțumire, dar și că apreciază poziția privind tranzitul cerealelor din România.

„Pentru mine a fost important să vizitez România, care din primele zile ne-a întins o mână de ajutor. Sperăm că România va susține începerea negocierilor de preaderare la NATO”, a declarat Shmyhal, potrivit hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!