În curând, angajaţii români ar putea să opteze pentru un nou tip de pensie. Se numeşte pensie ocupaţională şi un proiect care reglementează această pensie a fost depus în Parlament, conform Ştirile Pro TV.

Documentul prevede două tipuri de colectare a banilor. Prima presupune o contribuţie lunară, provenită atât din fondurile personale ale angajatului, cât şi din banii firmei la care lucrează. A doua vizează doar banii daţi de angajator, care în schimb este scutit de impozit.

Contribuţia la fondul de pensii ocupaţionale va fi de cel mult 15% din salariul brut, iar cotizarea se va putea face pe cel puţin 7 ani. Pensia ocupaţională ar urma să o completeze pe cea obişnuită, iar valoarea ei va fi calculată în funcţie de numărul anilor de contribuţie şi de salariu.

De pildă, un salariat cu un venit brut de 1.500 de lei poate plăti lunar la fondul de pensii ocupaţionale cel mult 225 de lei. Astfel, după 7 ani de cotizare, a acumulat 18.900 de lei, bani ce vor fi investiţi de un administrator al fondului. Dacă investiţia ar da un randament anual de 5%, încă 3.000 de lei s-ar adăuga în cont după cei 7 ani. Specialiştii estimează că pensia ocupaţională ar putea să însemne 50-60% în plus faţă de o pensie medie.

"Cred că acest proiect va contribui la stimularea şi cultivarea spiritului de economie pentru bătrâneţe şi va duce la o scadere a presiunii pe pilonul I de pensii", explică Claudia Boghicevici, iniţiatorul proiectului.

Acum în România sunt 4,3 milioane de salariaţi care contribuie la pensiile a 5,2 milioane de persoane. Statul trebuie să dea anual aproape 3 miliarde de euro pentru ca toţi pensionarii să-şi poată primi banii la timp.