Serviciul Român de Informaţii (SRI) ar urma să primească mai multă putere, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare şi consultat de publicaţia G4Media.ro. Printre altele, autorităţile, persoanele fizice, precum şi cele juridice ar urma să fie obligate să acorde ajutor personalului SRI, precum şi să păstreze secretul în legătură cu asta.

"Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuţiilor sale, potrivit legii", se arată în proiectul citat de G4Media.ro, în timp ce la un alt punct se specifică: "Personalul Serviciului în exercitarea funcţiei îndeplinite în condiţiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activităţii de informaţii şi contrainformaţii ori de aplicare a legii, precum şi să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii".

În această perioadă, reprezentanţii coaliţiei de guvernare dezbat proiectele mai multor legi ce privesc securitatea naţională, funcţionarea şi organizarea serviciilor de informaţii, a armatei, ministerului de Interne şi CSAT. Ulterior, vor intra în dezbaterea Guvernului şi apoi trimise la Parlament.

Potrivit proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, procurorii pot intra în sediile SRI care gestionează informaţii secrete de stat doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, adică şeful statului, şi cu informarea prealabilă a directorului Serviciului. Totodată, ofiţerii SRI vor putea fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu numai de procurori anume desemnaţi.

"Pentru efectuarea oricăror activităţi de urmărire penală, accesul organelor abilitate în sediile şi obiectivele Serviciului în care se gestionează informaţii secret de stat se realizează doar cu aprobarea preşedintelui CSAT şi informarea prealabilă a directorului general al Serviciului, în baza unor mandate emise de judecători din cadrul ICCJ", mai prevede textul aflat în dezbatere. 

Pe de altă parte, proiectul prevede şi că Serviciul Român de Informaţii (SRI) va putea desfăşura operaţiuni în străinătate, cu consultarea Serviciului de Informaţii Externe, însă doar dacă acestea sunt "în strânsă conexiune cu activităţi specifice securităţii naţionale pe care le desfăşoară pe teritoriul României".

În fine, Serviciul Român de Informaţii va deveni, notează G4media.ro, citând proiectul menţionat, autoritate naţională inclusiv în domeniul interceptării comunicaţiilor, astfel că viitorul Centru Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor va funcţiona în cadrul SRI. Voci din societatea civilă şi politice au solicitat înfiinţarea unei agenţii independente de interceptare a comunicaţiilor.

De altfel, 13 ONG-uri au publicat, marţi, un text de protest faţă de prevederile proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii.

„Protestăm ferm împotriva planurilor puterii politice de a oferi impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate, așa cum rezultă din proiectul de lege aflat în dezbaterea Coaliției de guvernare, și publicat de jurnaliștii de la G4Media.ro”, se arată în comunicatul celor 13 ONG-uri, publicat pe site-ul stareademocraţiei.ro.

"Militarizarea rapidă a statului, sub conducerea unui premier trecut mult prea repede din haina de general activ în cea de politician de carieră, şi la comanda unui preşedinte aflat moral tot mai departe de cetăţeni, de democraţie şi de libertate, este o tendinţă ce ne îngrijorează profund, şi solicităm ferm tuturor partidelor politice să o oprească de îndată", au mai transmis reprezentanții societății civile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!