Încrederea românilor în Biserică a atins în februarie 2013 cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

Un sondaj al Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) arată că 66% dintre respondenţi au "foarte multă" şi "destul de multă" încredere în Biserică, fiind pentru prima dată când indicatorul scade sub 70%. Asta în timp ce în februarie 2009, 84% dintre români aveau încredere în Biserică, iar în februarie 2012 procentul se ridica la 79%.

Una din explicaţiile sociologilor pentru acest fenomen este schimbarea de generaţie, noua generaţie având o tendinţă de laicizare. O altă explicaţie este, însă, şi nemulţumirea românilor vizavi de modul în care Biserica gestionează banii primiţi de la bugetul de stat.

Potrivit CCSB, PreaFericitul Daniel, patriarhul României, este întrecut la capitolul "încredere" de Mugur Isărescu, Sorin Oprescu ori Victor Ponta.

De cealaltă parte, Patriarhia Română susţine că nu crede în astfel de sondaje. "Sondarea noastră se face în biserici, iar atâta timp cât bisericile sunt pline astea sunt rezultatele", a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.