"Noi, românii din Covasna, Harghita şi Mureş, pe lângă problemele cu care se confruntă toţi fraţii noştri de pe cuprinsul patriei, la peste 90 de ani de la Marea Unire, încă ducem cu greu povara luptei pentru păstrarea identităţii şi a fiinţei noastre naţionale", se arată în memorandum, menţionându-se că în aceste trei judeţe trăiesc peste 400.000 de români.

Semnatarii documentului susţin că în judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş "se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiîntâlnit în Europa", deoarece comunitatea maghiară se transformă într-o masă etnică închisă. Aşa s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat în stat, cu imn, cu drapel, cu stemă".

"Numai orbii nu văd şi rău-voitorii nu înţeleg direcţia în care se merge", se mai arată în memorandum. Semnatarii acestuia protestează faţă de modul în care populaţia românească din zonă este "nesocotită, marginalizată şi tratată ca o populaţie aservită, neexistând egalitate de şanse la obţinerea unui loc de muncă şi nici un comportament civic prietenesc şi de colaborare, ci doar unul de intoleranţă şi exclusivism".

În opinia aceloraşi semnatari, majoritatea discursurilor liderilor maghiari sunt astfel concepute "ca şi când istoria acestor meleaguri ar începe doar odată cu aşezarea secuilor aici, o istorie în care românii nici nu ar fi fost şi nici nu ar mai avea ce să caute".

Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasana, Harghita şi Mureş mai susţin că "românii din această zonă a ţării nu dispun de instrumentele legale şi de pârghii eficiente pentru a contracara prin forţe proprii efectele negative ale descentralizării ", motiv pentru care au cerut Parlamentului României, Preşedinţiei, Guvernului şi întregii societăţi româneşti să ia atitudine.

Totodată, aceştia mai cer şi înfiinţarea unei comisii parlamentare care "să ancheteze abuzurile şi discriminările la care sunt supuşi românii din cele trei judeţe".

Aproximativ 900 de persoane participă, sâmbătă, la Topliţa, la adunarea organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, la aceasta fiind prezenţi şi liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Adunarea de la Topliţa a fost deschisă cu intonarea imnului de stat al României, după care a fost rostită rugăciunea "Tatăl nostru". Totodată, în sală s-a scandat "Ardealul este pământ românesc". Foarte mulţi dintre participanţi au fulare tricolore şi sunt îmbrăcaţi în costume populare.