Ordinul vizează toate cabinetele medicale, indiferent de forma lor de organizare: asistentă medicală primară, în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, paraclinice şi de medicina dentară şi în asistenţa medicală de recuperare-reabilitare a sănătăţii.

Pentru realizarea programarii telefonice a serviciilor medicale, cabinetele au obligaţia să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările, care se vor consemna în evidenţele primare. Se presupune că durata medie a unei consultaţii este de 15 minute.

În situaţia în care pacientul sau cabinetul medical nu pot respecta data şi ora programată, va exista obligaţia de a anunţa cu cel puţin o zi înainte de data stabilită pentru programare.

Conform ordinului publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, asistenţa medicală ambulatorie cuprinde toate cabinetele medicale care au contract cu casele de asigurări de sănătate, în condiţiile Contractului-cadru.

Excepţie de la prevederile ordinului sunt situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, cabinetele medicale din mediul rural sau cele paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afecţiune acută.