Peste 5.000 de reclamaţii au fost depuse, anul trecut, de români, împotriva celor patru mari companii de cablu: RCS&RDS, UPC, Romtelecom şi AKTA, la Protecţia Consumatorilor.

Potrivit siteului gandul.info, cele mai multe plângeri, 2.937 la număr, au fost făcute de abonaţi ai RCS&RDS, companie care deţine şi cea mai mare cotă de piaţă în România. Plângerile vizau, între altele, lipsa semnalului, întârzierea echipelor care realizează montajul echipamentelor, nerespectarea clauzelor contractuale, facturile eronate, refuzarea rezilierii contractelor sau modificarea grilei de programe fără notoficarea în prealabil a abonaţilor.

Pe locul 2 în topul reclamaţiilor se numără Romtelecom (1.803 plângeri), iar pe 3 - UPC - 386. Problemele semnalate au fost similare celor întâmpinate şi de abonaţii RCS&RDS.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Bogdan Cristian Nica, aproximativ 70% dintre dintre cele soluţionate până acum sunt în favoarea clienţilor.

Pe de altă parte, tot anul trecut RCS&RDS şi-a atras numeroase critici, după ce pe 29 noiembrie 2012, a scos de pe reţelele sale de cablu canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel, fără a avea aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi fără un anunţ prealabil al telespectatorilor.

Tot atunci RCS&RDS a renunţat şi la posturile TLC, Discovery Science şi ID Investigation Discovery (toate aflate în portofoliul companiei Discovery), care se regăseau într-un pachet suplimentar în reţelele de cablu ale companiei de telecomunicaţii, pentru care abonaţii plăteau în plus o sumă de 7 lei, faţă de abonamentul la pachetul de bază. Tot din acea perioadă, operatorul a pus, însă, la dispoziţia abonaţilor propriile posturi de acest gen.

Totuşi, decizia companiei de cablu a provocat nemulţumirea a zeci de mii de clienţi, care au organizat mai multe acţiuni de protest. De asemenea, o petiţie intitulată "Vrem Discovery pe RCS&RDS" a fost postată pe 23 noiembrie pe site-ul www.petitieonline.ro, fiind semnată până în prezent de peste 36.600 de persoane, mai menţionează sursa citată.

Cu toate acestea, în luna ianuarie 2013, CNA a aprobat oficial scoaterea televiziunilor Discovery Networks din reţelele de cablu, analogic şi digital ale RCS&RDS.