Viceprimarul Biro Rozalia a prezentat miercuri, în cadrul a două conferinţe de presă, două noi proiecte care urmează să fie implementate din fonduri europene în colaborare cu judeţul Hajdú-Bihar din Ungaria.

Primul proiect vizează crearea unui Centru de Afaceri în Cetatea Oradea şi este realizat în cooperare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, iar cel de-al doilea se referă la digitalizarea patrimoniului transfrontalier al celor două judeţe.

"Centrul Non-Profit de susţinere a afacerilor în judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor", este un proiect care vizează crearea de centre în Debrecen şi Oradea pentru organizaţii non-profit de sprijinire a afacerilor. Acestea vor fi menite să ofere IMM-urilor din ambele judeţe informaţii, consiliere şi cursuri de formare. Parteneri în proiect sunt, alături de Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, reprezentată la conferinţă de Skulteti Eva, Primăria Oradea şi Federaţiei Patronilor-Bihor, din partea căreia a fost prezent preşedintele Ioan Lucian.

Iniţial, Federaţia Patronilor a fost principalul partener în proiect, dar partenerii maghiari au cerut înlocuirea ei cu Primăria Oradea, când au văzut că este prost manageriată şi riscă să intre în faliment, fapt care ar fi putut duce la pierderea finanţării europene.

Din fondurile comunitare atrase, partenerii ungari îşi vor construi un sediu nou cu parcarare subterană, două nivele de birouri şi al treilea cu săli de conferinţă, investiţie estimată la trei milioane euro. La rândul lor, orădenii vor investi diferenţa de un milion de euro care le revine din proiect în reabilitarea şi mobilarea corpului C din incinta Cetăţii. Imobilul va sta la dispoziţia tuturor organizaţiilor patronale non-profit.

Proiectul are durata de implementare de 24 de luni, şi o valoare de aproape 4 milioane de euro, contribuţia municipalităţii urmând a se ridica la aproximativ 36.500 euro.

"Arhivele" pe Internet

Cel de-al doilea proiect este intitulat "Patrimoniul digital transfrontalier şi prezentarea istoriei comune a Euroregiunii Bihor - Hajdú-Bihar" şi a fost prezentat de viceprimarul Biro împreună cu secretarul Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, Gyorgyi Zoltan.

Proiectul are ca scop cercetarea şi punerea în valoare a trecutului istoric şi a relaţiilor culturale ale celor două judeţe şi presupune digitalizarea hărţilor din regiune, a documentelor de construcţie urbană, a infrastructurii subterane, a proceselor verbale ale şedinţelor Consiliului Local, diplomelor şi altor documente, din 1700 până în 1850.

"În atelierele din Oradea şi din Debrecen, am reuşit să digitalizăm 65.000 de pagini ale registrelor şi proceselor verbale întocmite între anii 1700 şi 1850 pe parcursul a 12 luni", a spus viceprimarul Biro Rozalia.

Tot în cadrul proiectului au fost organizate conferinţe, expoziţii şi un concurs interactiv, la care au participat elevi de la 5 şcoli din Oradea şi Debrecen.