Reprezentanţii Inspeţiei Muncii din România şi a Inspectoratului de Muncă din Ungaria şi-au dat întâlnire la o reuniune bilaterală la Oradea. Evenimentul, desfăşurat marţi la Prefectura Bihor, a avut ca scop stabilirea unui program comun de acţiuni pentru inspectoratele de muncă din cele două ţări şi s-a bucurat de o participare numeroasă. La Oradea au sosit inspectori şefi din 9 judeţe, dar şi din Ungaria, a cărei delegaţie a fost condusă de însuşi directorul general al Inspectoratul de Muncă din Ungaria, Jozsef Bakos.

"Întâlnirea a avut ca scop punerea la punct a unui program comun de acţiuni pentru inspectoratele de muncă limitrofe, cât şi a celor în care populaţia maghiară are pondere majoritară", a declarat Ionuţ Bogdan Barbu, inspector general de stat adjunct în domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă.

"Am semnat acest protocol cu partea română pentru că dorim să împărtăşim şi inspectorilor de aici din experienţa noastră", a declarat, la rândul său, Jozsef Bakos.

Ionuţ Bogdan Barbu a trecut în revistă şi principalele domenii în care partenerii maghiari şi-ar putea aduce contribuţia: "Avem obiective comune. Atât noi cât şi colegii maghiari dorim să eliminăm complicitatea dintre angajaţi şi angajatori, în ceea ce priveşte munca la negru. În Ungaria există un sistem de aplicare a contravenţiilor care ţine cont de bonitatea economică a societăţii care este sancţionată. În ceea ce priveşte angajaţii, dacă sunt depistaţi de două ori lucrând la negru, îşi pierd dreptul la asigurare socială. Pe baza acestor constatări, vom face propuneri de modificare a legislaţiei româneşti astfel încât inspectoratele să devină mai eficiente".

În cadrul reuniunii au fost formulate propuneri pe domenii prioritare precum eradicarea muncii fără forme legale, procedurile privind cercetarea accidentelor de muncă sau aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

La finalul reuniunii, şeful ITM Bihor, Nicolae Hoduţ a împărţit ghiduri ale judeţului Bihor şi plachete, oaspeţilor.