Camera Deputaţilor a votat miercuri legea iniţiată de PSD, care prevede că zilele de 6 şi 7 ianuarie ale fiecărui an, adică de Bobotează și Sfântul Ion, să fie declarate zile libere legale, în care nu se lucrează.

Proiectul de lege a fost iniţiat de preşedintele partidului PSD, Marcel Ciolacu, şi de liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis. 

Iniţiatorii legii motivau necesitatea acestor zile libere prin faptul că 86,45% dintre locuitorii ţării, conform recensământului din 2011, s-au declarat creştini ortodocşi.

„Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare, în tradiţia ortodoxă", au motivat aleşii necesitatea noii legi, notează News.ro.

Cu toate acestea, au existat parlamentari care au contestat necesitatea acestei acţiuni. "Nu există niciun fel de studiu de impact asupra pieţei muncii atunci când instituim în Codul muncii încă două zile libere care vor fi plătite de angajatorii din România, fără nicio justificare, alta decât una politicianistă. (...) Acest proiect de lege ar fi putut fi adoptat la fel de bine la sfârşitul anului trecut pentru a putea fi aplicat în acest an, doar că acest an nu este unul electoral. În schimb, anul viitor va fi an electoral, singurul motiv pentru care doriţi să adoptaţi încă două zile libere", a declarat Deputatul USR Cristian Seidler petru Agerpress, citat de Digi24.ro.

Proiectul trecuse deja tacit de Senat, drept care a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional şi merge acum spre promulgare. 

În 2024, zilele de 6 şi 7 ianuarie pică sâmbătă şi duminică, astfel că nu românii nu se vor bucura de zile libere în plus, însă în 2025 românii vor fi liberi lunea şi marţea de Bobotează şi Sfântul Ion.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!