Editura Cartier şi revista Familia vă invită sâmbătă, 13 aprilie, la ora 17, la o întâlnire cu scriitoarea Daniela Raţiu, prilejuită de romanul său răvăşitor Sfârşitul lumii e un tren, proaspăt apărut la Editura Cartier. Cartea invocă foametea de după Cel de-Al Doilea Război Mondial. Alături de autoare, participă la dialog Dan-Liviu Boeriu şi Mircea Pricăjan.

"În mijlocul uliţei, hoitul unui soldat. Va fi mâncat. Roiuri de muşte se aşază pe faţa lui. I-au acoperit gura albă, uscată, buzele crăpate şi însângerate, ochii deschişi. O privire nedumerită. Ultima privire. Va fi mâncat de semenii lui. Mai târziu însă, atunci înserarea se va amesteca cu noaptea. Arşiţa a uscat tot. De doi ani şi mai bine nu a mai plouat. Nu latră niciun câine. Nu e nicio urmă de câine în satul acesta. Au fost mâncaţi de oameni. Care n-au fost mâncaţi, au fugit. Se ascund prin pădurile din împrejurimi. Atacă. Câinii îi atacă pe oameni. Oamenii îi atacă pe câini. Pădurile sunt departe de sat, e greu să ajungi până acolo, să te ascunzi de urgia dogoritoare. Căldura te înnebuneşte. Îţi poţi da duhul pe drum, să devii un hoit. Un hoit înseamnă carne, hrană, la îndemână. Un hoit nu mai e om sau câine. Sau pisică. Un hoit se poate mânca. Mintea e îngălată de foametea care a pus stăpânire pe toate ţinuturile astea, de aci şi până dincolo de Prut, dincolo de Siret. Supravieţuirea ocupă şi ultimul gând. Mintea a devenit un hoit. Difuză, la limita dintre animal şi om. Mintea e animal. Foametea e atotputernică aici şi până departe hăt, foarte departe. Moldova de aici, iar peste Prut, Basarabia, şi mai departe, Ucraina. Şi mai departe. Departe. Până-n Siberia, la capătul lumii." (Din Sfârşitul lumii e un tren)

Daniela RAŢIU s-a născut la Braşov. A absolvit Liceul de Arte Plastice Ion Vidu din Timişoara, licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării – Jurnalism, a Universităţii de Vest, licenţiată a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii Tibiscus. A urmat un master de Foto/Video în cadrul Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara. Este membră a PEN România şi a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timişoara. Membră a Societăţii Timişoara. Ca jurnalist a scris la Ziua de Vest, Evenimentul Zilei – Ediţia de Vest, Ziare.com, evz.ro. adevărul.ro, pe newsweek.ro, lapunkt.ro etc. 

A debutat editorial cu volumul de poezie Ciorap cu firul dus, editura Marineasa, Timişoara, 2005. A publicat romanul Ochelari de damă, editura Brumar, Timişoara, 2005. În 2007, a publicat romanul In Vitro, editura Cartea Românească, Bucureşti. În 2015, a fost unul dintre finaliştii concursului de scenarii HBO, coautor al scenariului Pauker. În 2016, a publicat volumul de teatru Măcelarul îi citea pe ruşi, editura Tracus Arte, Bucureşti. În 2018, a publicat volumul de poezii Staniol, editura Charmides, Bistriţa. În 2022, a publicat volumul cronică-jurnal Cinci luni care au salvat România. Matrioşka. Războiul Hibrid şi Războiul lui Dragnea cu România, editura Casa de Pariuri Literare, Bucureşti. În 2022, au fost publicate romanele Ultimul an cu Ceauşescu, editura Litera, Bucureşti, şi Anestezia. Un singur poem, editura Casa de Pariuri Literare.

Dan-Liviu BOERIU scrie cronică literară şi realizează interviuri pentru revista Familia. Cea mai recentă carte: Anatomia ratării, dialog cu Teodor Baconschi (Humanitas, 2016).

Mircea PRICĂJAN este scriitor, traducător şi redactorul-şef al revistei Familia. Cea mai recentă carte: romanul Murmur (Humanitas, 2023).

Pagina evenimentului pe Facebook, aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!