Două dintre cele 19 proiecte selectate pentru finanţare în cadrul programului "Împreună pentru fiecare" al companiei Rompetrol sunt din judeţul Bihor, bugetul locat unui proiect fiind în limita a 45.000 de lei.

Primul dintre ele, numit "Ora de aur", a fost propus de Asociaţia Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale SARTISS şi constă în dotarea echipajelor de descarcerare cu un sistem informatic mobil de asistare decizională, care constă într-un program ce conţine modelele vehiculelor existente în uzul civil şi un calculator portabil.

"Sistemul va permite identificarea rapidă a acelor elemente de structură care pot pune în pericol viaţă victimelor sau a salvatorilor, dar, totodată, şi acele elemente care pot fi îndepărtate rapid pentru extragerea în cât mai scurt timp posibil a victimelor blocate în caroseria avariată", se arată într-un comunicat trimis de reprezentanţii Rompetrol.

Cel de-al doilea proiect câştigător în acest an este "Energie vie pentru natură şi oameni", propus pentru montarea unui sistem complet de panouri solare pentru producerea energiei electrice cât şi termice la Centrul de Vizitare al Sitului Natura 2000 Pădurea Craiului, din comuna Roşia.

"Sistemul va servi drept model de promovare a acestui tip de energie regenerabilă în rândul localnicilor, mai ales a celor care deţin pensiuni sau case de oaspeţi, arealul fiind unul turistic, cât şi pentru turiştii ce vor tranzita zona", se arată în prezentarea programului.

Cele două proiecte din Bihor au fost alese dintre 195 de proiecte depuse pe probleme de mediu sau sănătate, în urma voturilor online şi cele ale membrilor unui juriu format din specialişti din mediul ONG.