Controversele în jurul subiectului Roşia Montană continuă cu dezbateri aprinse. În vreme ce românii ies în stradă zilnic şi refuză să renunţe la proteste, liderii coaliţiei de guvernământ se întrec în declaraţii.

"Mie mi-a devenit foarte clar care e poziţia PSD-ului. Este, evident, de susţinere a acestui proiect. Am înţeles-o într-un târziu şi indirect. Este treaba PSD-ului, nu e treaba mea, nu îmi permit eu să cer PSD-ului cum să facă aceste lucruri. Treaba mea însă e următoarea: Mari decizii politice nu se iau pe sub masă. A ieşit o majoritate în Parlament, 13 de colo, 7 de acolo, 5 de acolo. Cel puţin PNL asumă o poziţie, nu e nicio supărare că partenerii noştri au o alta, dar vrem ca lucrurile să fie cât se poate de clare", a spus preşedintele PNL, Crin Antonescu, potrivit realitatea.net.

Antonescu a amintit că, de această dată, USL nu a luat o decizie tranşantă, ci proiectul a fost trimis în Parlament tocmai ca fiecare grup parlamentar sau fiecare parlamentar individual votează cum doreşte.

"NU am avut o decizie politică pe USL. Guvernul nu a asumat o poziţie politică obişnuită pentru un proiect iniţiat de el, aşa cum se întâmplă în alte cazuri. Dovadă că însuşi premierul a spus acel lucru de neuitat, şi anume că a iniţiat proiectul, ca premier, dar că nu îl va vota sau va vota împotriva lui ca parlamentar", a adăugat liderul PNL, adăugând că la decizia sa, de respingere a proiectului a stat, pe lângă protestatari şi "o uriaşă cantitate de suspiciune că acest proiect, această afacere nu este profitabilă pentru România".

Pe de altă parte, tot marţi, premierul Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, toate aspectele ce ţin de acest subiect, precizând că respectă "decizia politică" a liberalilor. Şi a arătat că statul ar putea plăti două miliarde de dolari către compania Roşia Montană Gold Coorporation în cazul în care proiectul va pica.

"Există din 1999-2000 licenţă de exploatare. (...) În 14 ani Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat că este un gest normal să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului. E clar că nu se va da acest vot. Nu se pune problema să acceptăm suma de două miliarde de dolari. Licenţa de exploatare în acest caz (n.r. în care Parlamentul va respinge proiectul de lege) nu se va pune în aplicare", a spus premierul.

Acesta a subliniat că în contract nu există o clauză anume care să prevadă despăgubiri şi că suma de două miliarde de dolari este invocată în mai multe adrese oficiale ale companiei cuprinzând cheltuielile făcute până acum şi eventualele pierderi comerciale.

"S-au desfăşurat negocieri, discuţii, domnul Şova vă va pună mâine (n.r.-miercuri) la dispoziţie toate documentele din toţi aceşti ani. Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român. (...) Evident că nu se pune problema să acceptăm o asemenea sumă, ei vor cere în instanţă şi noi ne vom apăra", a mai spus premierul.