Senatorul UDMR Rozalia Biro, fost viceprimar al Oradiei, a declarat joi că mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate ar putea duce la pierderea finanţării europene câştigate pentru reabilitarea fortăreţei.

"Vă spun părerea mea, căci nu am discutat în UDMR acest lucru. Atunci când am câştigat cele două finanţări pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii, s-a stabilit foarte clar, pe încăperi, la ce se vor utiliza. Aşa, riscăm să pierdem finanţarea şi să trebuiască să plătim înapoi sumele investite", a răspuns Biro întrebărilor legate de situaţia Muzeului. "Unul din proiectele câştigate este în jur de 8 milioane de euro, iar celălalt este de 10 milioane de euro. Doamne fereşte să trebuiască să plătim înapoi aceşti bani!", a adăugat fostul viceprimar al Oradiei.

În privinţa problemei legate de găsirea celei mai bune rezolvări la situaţia Muzeului, Biro a afirmat că trebuie ascultată părerea celor de specialitate. "Specialiştii trebuie ascultaţi. Noi politicienii ne pricepem eventual la politică", a precizat Biro.

În opinia senatorului UDMR, întreţinerea Cetăţii Oradea ar trebui să se realizeze cu ajutorul unor parteneriate publice-private. "Aici ar trebui să avem o dezbatere cât se poate de largă şi o concluzionare comună în privinţa a ceea ce ar trebui făcut, căci Cetatea este o valoare pentru întreg judeţul Bihor", a adăugat Rozalia Biro.

Senatorul UDMR a prezentat, în conferinţa de presă de joi, prevederile acordului politic încheiat între formaţiunea pe care o reprezintă şi Alianţa Electorală USD. Printre punctele acordului se numără şi sprijinirea investiţiilor începute în zone locuite şi de minorităţi, inclusiv "găsirea soluţiilor pentru continuarea lucrărilor de la tronsonul Gilău-Oradea" al Autostrăzii Transilvania.

Chestionată cu privire la celelalte priorităţi ale UDMR pentru Bihor, Biro nu a precizat obiective clare, însă a declarat că este adepta finalizării investiţiilor începute în judeţ. "Cred că toate investiţiile începute ar trebui continuate, că e vorba de şcoli, unităţi spitaliceşti ori infrastructură rutieră", a afirmat aceasta.

Întrebată în aceeaşi conferinţă de presă cine va fi subprefectul UDMR-ist care îl va înlocui pe Cristian Bitea la Instituţia Prefectului Bihor, Biro n-a vrut să dea niciun nume. "Din păcate nu va fi femeie. Atât pot să vă spun", a glumit senatorul UDMR.