Comisia Drepturilor Omului, Minorităţi şi Culte şi Comisia de Sănătate Publică din cadrul Senatului României urmează să propună modificarea Legii drepturilor pacientului 46/2003 în aşa fel încât, la externare, pacienţii să primească automat şi copii ale investigaţiilor medicale efectuate în spital. Anunţul a fost făcut, joi, într-o conferinţă de presă de senatorul UDMR Rozalia Biro, membră a primei comisii.

"Vom solicita schimbarea articolului 12, care spune că pacientul are dreptul să solicite şi să primească la externare un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului şi tratamentului primit pe perioada spitalizării. Practic, acesta este biletul de ieşire. Pacientul ar trebui să primească, însă, şi înregistrările investigaţiilor de înaltă performanţă, cum ar fi RMN, CT, angiograf, etc., pentru a putea primi - aşa cum prevede legea - şi o a doua opinie", a spus Rozalia Biro.

Senatorul a arătat că, la ora actuală, pentru a primi la externare copii ale investigaţiilor medicale, pacienţii trebuie să facă o cerere scrisă către managementul unităţii spitaliceşti în care au fost trataţi. "Practica arată că acestea se pot primi după o săptămână, dar şi după două luni. Întrebarea este: ce se întâmplă între timp cu pacientul? Cum poate să meargă să ceară o a doua părere fără să mai plătească o dată investigaţiile?", a mai spus Biro, precizând că modificarea care urmează să fie depusă în Senat prevede acordarea automată a acestor copii la externare.

Necesitatea acestei modificări a fost stabilită în cadrul unei conferinţe pe tema "Drepturile pacienţilor - între teorie şi practică", desfăşurată miercuri în Senat, la care au participat atât parlamentari cât şi specialişti din Ministerul Sănătăţii, CAS, etc.

Potrivit lui Biro, specialiştii în domeniu arată că există disfuncţionalităţi în respectarea drepturilor pacienţilor în România. "Există o inegalitate de şanse între pacienţii din mediul rural şi cei din mediul urban. De asemenea, există dificultatea de accesare a serviciilor medicale de către multe categorii de persoane", a spus senatorul UDMR.

Aceasta a mai prezentat statistici îngrijorătoare. "Cu toate că mortalitatea infantilă în România a scăzut semnificativ - de la 16,7% în 2003, la 8% în 2014 - procentul este totuşi enorm, ţara noastră fiind printre primele din Europa la această categorie. Aproximativ 40% din decesele copiilor cu vârste între 0 şi 5 ani ar fi putut fi prevenite, pentru că majoritatea lor sunt legate de infecţii respiratorii sau accidente", a prezentat Biro.