La fel ca în anii trecuţi, mai multe culte şi comunităţi creştine din Oradea vor marca, începând de duminică, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, un eveniment organizat la nivel internaţional.

În oraşul de pe Crişul Repede vor participa la eveniment Biserica Romano-Catolică (duminică, 16 ianuarie), Biserica Unitariană (luni, 17 ianuarie), Biserica evanghelică luterană (marţi, 18 ianuarie), Biserica penticostală Betania (miercuri, 19 ianuarie), Biserica penticostală Tabor (joi, 20 ianuarie), Biserica cu lună (vineri, 21 ianuarie), Sinagoga evreilor mesianici (sâmbătă, 22 ianuarie), Biserica reformată din Rogerius (duminică, 23 ianuarie) şi Biserica Greco-Catolică (luni, 24 ianuarie).

La şapte dintre acestea, doritorii vor putea lua parte la rugăciuni în lăcaşurile de cult, în timp ce la Biserica Unitariană şi Comunitatea Evreilor Mesianici, credincioşii sunt invitaţi să urmărească transmisia live care va fi publicată pe pagina de Facebook "Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor Oradea".

În bisericile în care va fi permisă prezența, participanții vor trebui să respecte regulile impuse pentru combaterea Covid-19.

Evenimentul are ca motto "Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui" (Matei 2, 2). "În cadrul acestei decade, cultele creştine vor organiza momente de rugăciune în lăcaşurile de cult proprii, oferind posibilitatea participării tuturor celor interesaţi, indiferent de apartenenţa religioasă, la aceste celebrări. Reflectând asupra mottoului stabilit, se doreşte diseminarea mesajului transmis de către cei trei magi, care nu au ezitat să caute lumina prin care viaţa lor a primit un nou înţeles", se arată într-un comunicat transmis de organizatori.

Aceştia au mai precizat şi că întâlnirile de rugăciune doresc să transmită un semn de solidaritate credincioşilor, într-o perioadă dificilă creată de pandemie. 

În fiecare an, în luna ianuarie, bisericile creştine din toată lumea organizează seri de rugăciune pentru unitate. Iniţiativa a pornit în rândul credincioşilor protestanţi la începutul secolului XX.


Programul decadei de rugăciune:

Duminică, 16 ianuarie, ora 18
Catedrala Romano-Catolică, Şirul Canonicilor 4.

Luni, 17 ianuarie – transimisie online
Biserica Unitariană.

Marţi, 18 ianuarie, ora 18
Biserica evanghelică luterană, Str. Tudor Vladimirescu 26.

Miercuri, 19 ianuarie,ora 18
Biserica penticostală Betania, Str. Doina 19.

Joi, 20 ianuarie, ora 18:30
Biserica penticostală Tabor, Str. Meiului 4.

Vineri, 21 ianuarie, ora 17
Biserica ortodoxă cu lună, Str. Traian Moşoiu 2.

Sâmbătă, 22 ianuarie – transmisie online
Sinagoga evreilor mesianici.

Duminică, 23 ianuarie, ora 18
Biserica reformată Rogerius, Str. Eroul Necunoscut 6.

Luni, 24 ianuarie, ora 18
Catedrala Greco-Catolică din Oradea Str. Iuliu Maniu 1.