Angela e de neoprit! Directoarea Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea, şi-a convocat săptămâna trecută subalternii care supraveghează şantierul deschis în şanţul Cetăţii pentru construirea parcării subterane din jurul Catedralei ortodoxe, într-o şedinţă la secret.

Directoarea i-a pus să semneze un angajament de confidenţialitate prin care s-au obligat că nu vor face nicio dezvăluire presei despre descoperirile făcute cu ocazia săpăturilor.

Sursele zic că muncitorii au descoperit zidul vestic al Bisericii Sfântului Spirit, datând din anii 1300, o parte din altar şi mormintele unor clerici de rang înalt, printre puţinii care puteau fi înmormântaţi într-un locaş de cult, iar dezvăluirea acestei informaţii ar obliga municipalitatea să treacă de la săpăturile cu excavatorul la cele cu măturica, pentru conservarea artefactelor.

Acest lucru ar putea provoca decalarea lucrărilor cu cel puţin o lună, lucru pe care directoarea ţine să îl prevină pentru a da bine în faţa şefilor înaintea concursului de reconfirmare pe post. În fond, cine poate îngropa ruinele unei biserici mai bine decât Lupşea, care este în paralel şi director al Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor Bihor?