Pe drept cuvânt, se spune că nimic nu-i mai rău decât să nu găseşti o toaletă când ai nevoie urgentă! În Oradea, scenariul se poate petrece foarte des...

Chiar dacă nu au taxă de intrare, sau poate tocmai de aceea, multe din WC-urile publice din oraş sunt imposibil de folosit. Amenajate în clădiri care n-au fost renovate de ani buni, cu instalaţii sanitare învechite şi pereţi măzgăliţi, ba chiar transformate de boschetari în adăposturi, toaletele publice sunt ocolite de trecători, oricât de stringentă le-ar fi urgenţa.

Cu lacăt

Cu excepţia WC-urilor din parcurile mari, date în grija firmelor care răspund şi de întreţinerea zonelor verzi, toaletele publice se află în responsabilitatea Administraţiei Domeniului Public Oradea. Mai precis, ADP are în grijă WC-urile din pieţe, din pasajul subteran de la Gară, din Parcul Magnoliei, de pe străzile Republicii (colţ cu Petőfi Sándor), Ady Endre (colţ cu Piaţa Ferdinand) şi Moscovei (în spatele Teatrului). Acesta din urmă, însă, a fost închis în urmă cu aproape un deceniu, pe motiv că era într-o stare deplorabilă.

Liviu Andrica, șeful Administrației Publice OradeaTot închis, dar de "numai" doi ani, este şi WC-ul din Parcul Magnoliei. "În apropiere este Piaţa Rogerius, unde toaletele sunt moderne", explică directorul ADP Oradea, Liviu Andrica (foto). Într-adevăr, toaleta din Piaţă este şi bine îngrijită. Totuşi, distanţa din parc până aici nu este deloc mică, mai ales pentru un copil scos la joacă.

"Mergem cu copiii în boscheţi. Nu e normal într-un oraş civilizat să nu fie toalete curate şi utilizabile", a reclamat o mamă prin aplicaţia Oradea City Report. Deşi a fost înregistrată în 18 aprilie, sesizarea n-a primit niciun răspuns. Probabil şi pentru că ADP n-a găsit o explicaţie plauzibilă...

Program "economic"

Situaţia nu este roz nici în restul parcurilor, unde toate WC-urile au program scurt, între orele 7 şi 15. Aşadar, cine iese la plimbare după-amiaza, ar face bine să nu consume multe lichide! Programul de 8 ore a fost impus de Primărie la începutul acestui an, după ce, pentru a face economii, municipalitatea a concediat toţi paznicii. "Logica" măsurii a fost explicată atunci, cinic, de şeful Direcţiei Patrimoniu, Lucian Popa: e mai rentabil să plăteşti distrugerile făcute de vandali decât salariile paznicilor...

Cum WC-urile nu au nici taxatoare, pentru că intrarea în toalete este gratuită, municipalitatea a decis să le ţină deschise doar în intervalul orar în care sunt la muncă angajaţii firmelor care răspund de spaţiile verzi din parcuri. Nu de alta, dar dacă nu e nimeni să le verifice, WC-urile cad pradă huliganilor.

Clienţi... de rahat

Chiar şi aşa, cu program scurt, toaletele dau bătăi de cap muncitorilor responsabili cu curăţarea lor. "În fiecare zi, fac curăţenie de două ori în WC-urile din Parcul Viteazul, Petőfi şi Brătianu. Dar, cum plec dintr-un loc, cum apar mizeriile", spune o femeie de serviciu de la firma Adenandra. "Clienţii" fie uită să tragă apa, fie urinează pe lângă vasele de toaletă, scriu pe pereţi şi aruncă orice pe jos. Femeia are o misiune murdară şi dimineaţa, când vine la lucru: "Cum WC-urile sunt închise, îşi lasă rahatul pe scări".

De mizeriile pe care orădenii le lasă în urmă se plâng şi angajaţii RER, care curăţă WC-urile din parcurile Padişului şi 1 Decembrie. "Se urcă cu picioarele pe vasele de toaletă, aruncă în chiuvete te miri ce. Şi să nu credeţi că doar oamenii străzii fac asta", spune Maria Szabo, şefa Secţiei Spaţii Verzi în cadrul RER Ecologic Service. Muncitorii le curăţă zilnic de două ori şi le dotează cu săpun şi hârtie igienică, dar degeaba, căci dispar în doar câteva minute.

Adăpost pentru boschetari

Situaţia WC-urilor rămase în responsabilitatea ADP, nemodernizate în ultimii ani, e şi mai jalnică. Toaleta din pasajul subteran din faţa Gării îi îndepărtează pe călători prin duhoarea de urină împrăştiată în jur. În plus, nu de puţine ori, boschetarii îşi fac culcuş chiar acolo.

Cel mai deplorabil arată WC-ul din strada Republicii, unde aproape că nu poţi face un pas fără să calci în apă şi urină. Pereţii sunt plini de igrasie, iar chiuvetele şi vasele de toaletă par la fel de vechi precum clădirea în sine. Nici toaleta din Piaţa Ferdinand nu e prea "îmbietoare", chiar dacă aici au fost schimbate vasele de toaletă şi pisoarele. În schimb, plăcile de faianţă şi gresie sunt sparte sau decolorate.

Pariul pe metal

Starea lamentabilă a WC-urilor o recunoaşte şi directorul ADP. "Se face curăţenie din oră în oră. Dar adevărul este că toaletele sunt vechi şi insalubre", zice Andrica. Acesta spune că a discutat problema cu primarul Ilie Bolojan. "Am convenit că avem nevoie de toalete la suprafaţă, din inox şi cu spălare automată. Dar costă aproape 40.000 euro bucata".

Când va face investiţiile, directorul nu poate să spună, arătând că "nu sunt fonduri". Oare nu ar fi mai simplu ca ADP să reintroducă taxarea? Măcar aşa ar fi şi ceva "fonduri", şi s-ar mai selecta şi clientela...