Codul portocaliu de furtună, respectiv codul galben de inundaţii pentru bazinul hidrografic Crişul Negru s-au lăsat din nou cu pagube în judeţ. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că vremea rea a provocat, în noaptea de luni spre marţi, mai multe inundaţii în judeţ, angajaţii instituţiei şi cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana intervenind pentru înlăturarea efectelor.

"O rupere de nori a inundat în mai puţin de o oră localitatea Valea de Sus, din comuna Câmpani, aflată pe cursul Văii Dosului, afluent de dreapta a râului Crişul Negru. În primele minute au căzut bucăţi de grindină de circa 0,5 cm, apoi ploaia torenţială a inundat străzile, curţile şi casele locuitorilor", anunţă un comunicat transmis în noaptea de luni spre marţi de ABA Crişuri.

La faţa locului au fost mobilizate echipaje de pompieri, ajutaţi de angajaţi ai ABA.

"Personalul formaţiilor Tinca şi Beiuş au intervenit cu două motopompe pentru a scoate apa din gospodăriile sătenilor. Acţiunea s-a finalizat la miezul nopţii. Estimativ au fost afectate 90 de gospodării urmând ca autoritatea locală să facă o evaluare mai exactă pe parcursul zilei de marţi, 11 iunie", a precizat, conform informării, Sorin Guler, director ABA Crişuri.

Comunicatul mai specifică şi că pe parcursul zilei de luni s-au mai înregistrat pagube şi în comuna Pietroasa, unde au fost avariate 23 de anexe gospodăreşti ca urmare a precipitaţiilor abundente care au dus la creşteri de debit şi nivel pe văile Bălăcel, Ghezurii şi Cometului, toate văi necadastrate, deci neamenajate.

Deşi avertizarea de cod galben pentru bazinul hidrografic Crişul Negru a fost valabilă până marţi dimineaţă la ora 2, "personalul operativ din cadrul ABA Crişuri rămâne în alertă până debitele şi nivelurile vor întra în parametrii specifici acestei perioade a anului", mai specifică documentul.

De precizat că alerta de cod galben de inundaţii presupune risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii, depăşire cote de atenţie.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, maiorul Camelia Roşca, a precizat, marţi, pentru BIHOREANUL, că, tot ca urmare a fenonemelor meteorologice, pompierii au intervenit în mai multe zone ale judeţului.

În prima parte a zilei de luni, de exemplu, garda Sălard şi staţia Aleşd au intervenit în Urvind, pentru evacuarea apei din subsoluri, respectiv pentru decolmatarea a două fântâni, iar în cursul după amiezii, când Administraţia Naţională de Meteorologie a emis coduri portocalii de furtuni, Staţia de pompieri Ştei a acţionat, de asemenea, pentru evacuarea apei din pivniţele cetăţenilor din Valea de Sus.

"Nu au fost persoane evacuate", a precizat maiorul Roşca.