Statele Unite ale Americii au anunțat Rusia că președintele Joe Biden va merge la Kiev cu câteva ore înainte ca acesta să pornească spre capitala Ucrainei, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jack Sullivan, scrie publicația britanică The Guardian.

„I-am anunţat pe ruşi că preşedintele Biden va călători la Kiev”, a afirmat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională. 

Acesta nu a detaliat care anume a fost mesajul SUA și nici cum au răspuns rușii. „Am făcut acest lucru cu câteva ore înainte de plecarea sa, pentru a exclude orice risc de confruntare, şi din cauza naturii sensibile a acestor comunicări, nu voi detalia modul în care au răspuns sau care a fost natura precisă a mesajului nostru, dar pot confirma că am transmis această notificare”, a explicat Sullivan.

El a spus că, din motive de securitate, nu poate da mai multe detalii despre cum Joe Biden şi mica sa echipă au ajuns în Kiev, sugerând astfel că preşedintele şi anturajul său sunt încă în Ucraina, deşi au părăsit capitala.

Consilierul pe probleme de securitate naţională a arătat, pe de altă parte, că vizita lui Biden la Kiev a fost "fără precedent în timpurile moderne", pentru că a fost prima dată când un preşedinte american a vizitat "capitala unei ţări aflate în război, unde armata Statelor Unite nu controlează infrastructura critică".

Oficialii Casei Albe spun că aceasta este diferenţa dintre această călătorie şi vizitele prezidenţiale anterioare în Afganistan şi Irak. În acele ţări, a existat o prezenţă militară americană masivă, dar nu există niciuna în Ucraina, iar prezenţa diplomatică este la nivel minim. "Acest lucru a necesitat un efort logistic operaţional de securitate din partea profesioniştilor din întregul guvern american, pentru a se ocupa de ceea ce era o acţiune inerent riscantă şi a o aduce la un nivel de risc gestionabil", a declarat Sullivan.

(sursa foto: Facebook / The White House)

Jake Sullivan spune că a existat şi există în continuare un risc într-un astfel de demers, dar Joe Biden a considerat că era important să facă această deplasare din cauza „momentului critic în care ne aflăm”. 

Oficiali de la Casa Albă au declarat că Biden a dat în cele din urmă undă verde călătoriei vineri, după ce a primit o ultimă informare de securitate.

Pe de altă parte, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev - în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei - a postat luni pe Telegram un comentariu despre vizita lui Joe Biden la Kiev, sugerând că deplasarea a fost posibilă numai după ce Moscova i-a oferit garanţii de securitate. „Biden, după ce a primit garanţii de securitate, a mers în cele din urmă la Kiev. El a promis o mulţime de arme şi a jurat credinţă regimului neonazist până la moarte. Şi, bineînţeles, au existat referiri reciproce despre victoria care va veni datorită armelor noi şi a poporului curajos”, a scris Dmitri Medvedev.

El a continuat acuzând NATO că în spatele ajutorului militar pe care îl oferă Kievului sunt de fapt interese de natură economică ale industriei de armament.

The New York Times a relatat că Joe Biden a ajuns luni la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la graniţa cu Polonia. Acesta s-a plimbat în capitala Ucrainei alături de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cei doi au vizitat mănăstirea Sfântul Mihail în timp ce în oraş răsuna un avertisment de raid aerian.

Sursa: NEWS.ro 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!