„E oficial! Azi, un tribunal din Rusia m-a acuzat, în lipsă, pentru trecerea ilegală a frontierei de stat cu Rusia în contextul relatărilor din Kursk”, a scris joi, pe Facebook, jurnalistul român Mircea Barbu, care a relatat despre războiul pornit de Rusia în Ucraina, iar în vara acestui an a însoțit soldații ucraineni în timpul contraofensivei lor în zona Kursk din Rusia, pentru a realiza un reportaj.

Mircea Barbu a mers acolo în postura de corespondent al publicației Hotnews.ro, care a publicat ulterior videoreportajul intitulat „Cum se simt rușii când «războiul de pe canapea» a ajuns acasă la ei”. 

Pe lista urmăriților

Mandatul de arestare în lipsă a fost emis pe numele lui Mircea Barbu de Tribunalul districtual Leninski din regiunea Kursk, după cum informează agenția de presă rusă Interfax. Jurnalistul român este acuzat de trecere ilegală a frontierei de stat. 

Conform Interfax, care citează o informare a instanței, Mircea Barbu a fost plasat pe lista de federală și internațională de urmăriți. 

„Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk”, se arată în comunicatul instanței ruse, citat de Hotnews.ro. Aceeași publicație arată că el este pasibil de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare în Rusia.

Măsura arestului preventiv va fi aplicată în urma reţinerii pe teritoriul rus sau a extrădării dintr-o ţară terţă, se mai arată în informarea tribunalului.

„Să ne privim în ochi”

Jurnalistul se arată îngrijorat, dar spune că a fost a știut exact ce face când i-a însoțit pe soldații ucraineni. 

„Nu știu exact ce urmează, abia acum câteva minute am citit știrea pe Interfax. Tot ce știu este că acum rușii m-au pus oficial pe lista celor căutați internațional, ceea ce înseamnă că, de azi înainte, va fi infinit mai complicat să călătoresc și, implicit, să-mi fac meseria”, a transmis jurnalistul.

„Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat. Sau că este ușor să iei astfel de decizii. Dar, ironic, în momentul în care am citit această știre despre condamnarea mea, ascultam în căști, pe metrou, cartea lui Navalnîi. Îmi răsună în minte cuvintele disidentului, scrise din gulagul rusesc: «Singurele momente din viața noastră care contează cu adevărat sunt cele în care facem ceea ce trebuie, când nu suntem nevoiți să ne plecăm privirea spre masă, ci putem să ridicăm capul și să ne privim în ochi. Nimic altceva nu contează». Departe de mine gândul de a mă compara cu Navalnîi sau de a mă victimiza. Știam exact ce fac și mai ales de ce o fac din primul moment în care am trecut granița în Rusia cu armata ucraineană. Dar, într-un moment ca asta, sunt mai aproape de sufletul meu gândurile unor oameni care au luptat infinit mai mult și mai curajos pentru libertate decât orice discuție despre vize, linii imaginare și ștampile pe foaia de deplasare”, le-a mai transmis Mircea Barbu urmăritorilor săi. 

Până acum, 15 jurnaliști străini au fost acuzați în absență de trecerea ilegală a frontierei de stat în Rusia, pentru a face reportaje despre contraofensiva ucraineană. Printre aceștia se numără și Nick Paton Walsh, corespondent CNN.

Amenințat

Hotnews.ro amintește că, după publicarea reportajului, Mircea Barbu a fost vizat de amenințări cu moartea făcute de propagandiști ruși. 

Totodată, redacția Hotnews face precizări legate de trimiterea lui Mircea Barbu în Rusia, spunând că „există o convenție tacită, în legile derulării conflictelor, că ziariștii nu doar că nu sunt ținte, ci și că reporterii pot ajunge uneori în zone unde n-ar trebui să fie, de pildă peste granițe. Toate taberele combatante admit acest lucru. De ce? Pentru că ziariștii informează oamenii în legătură cu ce se petrece, iar prezența lor în zone ”intrezise” este de interes public, adică în folosul publicului”.

De asemenea, se subliniază că, la rândul lor, jurnaliști ruși ori chinezi au intrat cu trupele ruse în Ucraina, în momentul invaziei.

Videoreportajul realizat de Mircea Barbu în Kursk:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!