Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, în zori, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas.

Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev, scrie hotnews.ro.

Putin acuză un genocid

„Am luat decizia unei operațiuni militare”, a anunțat Vladimir Putin într-o declarație surpriză la televiziune, susținuță cu puțin timp înainte de ora 05.00.

Putin a denunțat încă o dată un „genocid” orchestrat de Ucraina în estul țării și a adus ca argument apelul la ajutor făcut de separatiști în cursul nopții, precum și politica agresivă a NATO față de Rusia și al cărei instrument ar fi Ucraina.

Lege marțială în Ucraina

CNN anunță că trupe militare au intrat din Belarus în Ucraina, iar la Kiev se aud sirenele de război. Cetățenii sunt avertizați că a început conflictul.

Mesajul președintelui Volodimir Zelensky pentru ucraineni: „Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează. Fara panica. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina”.

Președintele Joe Biden a transmis, pe Twitter, că vineri se va întâlni cu liderii G7, iar ”Statele Unite, aliații și partenerii noștri vor impune sancțiuni severe Rusiei. Vom continua să oferim sprijin și asistență Ucrainei și poporului ucrainean”.

Ofensiva Rusiei este puternică. Trupele rusești au ajuns în Odesa în timp ce altele se îndreaptă spre Kharkiv, după cum a anunțat ministrul ucrainean de interne.

​Publicația ucraineană Pravda scrie că instalații militare din Ucraina sunt lovite de rachete, iar o operațiune de debarcare a trupelor ruse la Marea Neagră și Azov este în desfășurare. Harta atacurilor în Ucraina, joi dimineață, cuprinde mai multe puncte:

Ucraina și-a închis spațiul aerian pentru avioanele civile, iar cetățenilor din zonele atacate li s-a recomandat să-și ia lucrurile de strictă necesitate și să meargă spre adăposturile speciale.

Potrivit CNN, care are reporteri în mai multe zone din Ucraina, orașele în care s-au auzit explozii sunt: Kiev, Harkov, Kramatorsk, Nipru, Mariupol, Odesa, Zaporojie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!