Forţele Aeriene ruse intenţionează să staţioneze bombardiere strategice de tip Tupolev în Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalaţiilor antibalistice NATO din România. Ar putea fi periclitată stabilitatea regională, avertizează NATO, condamnând suplimentarea forţelor.
Potivit agenţiei de ştiri Mediafax, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării a declarat presei că un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma să ajungă în Crimeea în curând."Capacităţile de atac ale acestor avioane vor spori apărarea în regiunea Mării Negre. Este una dintre măsurile luate ca reacţie la instalarea unor elemente antirachetă la o bază militară americană din România", a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.
Un escadron are între 10 şi 24 de avioane militare, iar ca urmare a acestei declaraţii, un oficial NATO a condamnat vehement aceasta initiativa a Rusiei. „După cum au arătat miniştrii de externe ai statelor NATO în luna mai, a trecut mai mult de un an de când Rusia a anexat în mod ilegal şi nelegitim regiunea ucraineană Crimeea; noi nu recunoaştem măsura anexării şi cerem Rusiei să o anuleze", a declarat oficialul NATO, citat de revista Newsweek. "Condamnăm planurile Rusiei de suplimentare a prezenţei militare în Crimeea şi suntem preocupaţi de intenţiile de consolidare a capabilităţilor militare în regiunea Mării Negre, situaţie care poate avea implicaţii pentru stabilitatea regiunii", a atras atenţia oficialul NATO.
Săptămâna trecută Rusia a cerut Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice să renunţe la extinderea sistemului antirachetă, în contextul acordului marilor puteri cu Iranul.
Potrivit Statelor Unite şi NATO, elementele antirachetă care vor fi instalate în România, Polonia, Spania şi Turcia nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei, aceste rachete având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.