Disidentul rus Oleg Orlov (70 ani), activist pentru apărarea drepturilor omului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova, pentru că a denunţat în mod repetat ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează agențiile AFP şi Reuters.

Sentința a fost pronunțată marți. „Tribunalul a decis să-l declare pe Orlov vinovat şi să dicteze în cazul său o pedeapsă doi ani şi şase luni într-o colonie penitenciară”, a anunţat judecătorul în verdictul său, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la proces.

Observatorii internaţionali au subliniat că acest proces a fost motivat politic.

În ceea ce-l privește pe Oleg Orlov, acesta a cerut echipei sale de apărare să nu aducă persoane care să depună mărturie pentru cazul său, căci acestea riscă să fie apoi considerate „agenți străini” în Rusia. 

Conform RFE, în ultima sa declarație înainte de verdict, Oleg Orlov și-a reiterat nevinovăția, a spus că nu regretă nimic din ceea ce a spus, adăugând totodată că urmașii celor care comit crime în Ucraina se vor rușina de ceea ce au făcut părinții și bunicii lor. „În opinia mea, aceasta este cea mai mare pedeapsă și este inevitabilă”, a spus disidentul. 

În ultimele sale afirmaţii de la proces de luni, Orlov a deplâns, de asemenea, „sufocarea libertăţii” în Rusia, la care s-a referit ca la o „distopie”.

Oleg Orlov a fost judecat fiindcă a protestat împotriva agresiunii ruse din Ucraina, condamnând războiul pornit de Rusia. De asemenea, el a publicat într-o revistă din Franța un articol în care a criticat guvernanții și a spus că, sub preşedintele Vladimir Putin, Rusia a devenit fascistă. 

În luna octombrie a anului trecut, el a fost condamnat la plata unei amenzi, dar această sentință a fost considerată prea ușoară, așa că s-a dispus rejudecarea cazului. 

Orlov a fost vreme de două decenii unul dintre liderii grupului de apărare a drepturilor omului Memorial. El a fost unul dintre colaureaţii premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce grupul a fost interzis şi dizolvat în Rusia, notează Hotnews.ro. 

Grupul Memorial a anunţat marți că Orlov a fost încătuşat după verdict şi tribunalul a dispus ca el să fie plasat imediat în arest. Fondat în 1989, Memorial a documentat abuzuri împotriva drepturilor omului şi a apărat libertatea de expresie în Rusia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!